Live

Marina SUA a scos de la aproape 4.000 de metri adâncime avionul F-35 prăbușit în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
Avion de luptă invizibil F-35C al Marinei SUA pe puntea portavionului USS Carl Vinson. Foto: Profimedia

Marina SUA a anunțat că a recuperat avionul de luptă F-35 ajuns pe fundul Mării Chinei de Sud, după un "incident" din luna ianuarie, informează BBC.

Operațiunea de amploare a fost lansată pentru recuperarea aeronavei de 100 de milioane de dolari - cea mai avansată a Forțele Aeriane americane. Avionul a ajuns pe fundul apei după ce a avut o problemă în timpul aterizării pe portavionul USS Carl Vinson.

Regiunea a fost obiectul a numeroase tensiuni între SUA și China în ultimii ani.

Avionul F-35C Lightning II a fost scos la suprafață miercuri, de la o adâncime de 3780 de metri, cu ajutorul unui vehicul comandat de la distanță care a prins cabluri de avion. Un cârlig a fost coborât pe fundul apei de la o navă cu macara, apoi atașat cablurilor prinse de fuselajul avionului. Ulterior, avionul a fost ridicat de suprafață și urcat la bordul navei.

"Operațiunea arată angajamentul Marinei SUA față de bunurile sale, și o zonă liberă indo-pacifică", a anunțat Marina SUA într-un comunicat de presă.

Șapte marinari au fost răniți în incidentul din ianuarie, când avionul F-35C a lovit puntea portavionului USS Carl Vinson după o aterizare forțată realizată în timpul unor exerciții militare. Avonul a lovit puntea, apoi a căzut în mare și s-a scufundat. Pilotul s-a catapultat și a fost recuperat de un elicopter.

Marea Chinei de Sud găzduiește numeroase culoare comerciale, iar în ultimii ani numeroase țări au revendicat proprietarea asupra insulelor mici din zonă și a resurselor pe care le dețin.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei bărbați naufragiați pe o insulă pustie au scris un mesaj disperat pentru ajutor. Salvarea a venit chiar de la un membru de familie

Rebelii Houthi intensifică atacurile în regiunea Mării Roșii și anunță că vor folosi „arme submarine”. Încă o navă a fost atacată

Conflictul din Marea Roșie este cea mai mare bătălie navală purtată de marina SUA de la Al Doilea Război Mondial

SUA au reușit cel mai complex test antirachetă, folosind un sistem similar cu scutul de la Deveselu

Partenerii noștri