Rebelii Houthi intensifică atacurile în regiunea Mării Roșii și anunță că vor folosi „arme submarine”. Încă o navă a fost atacată

Data publicării:
profimedia-0849098532
Nava americană Sea Champion, sub pavilion grecesc, în portul Aden. Foto: Profimedia Images

O navă a fost avariată după ce a fost atacată cu două rachete în Golful Aden, potrivit autorităților, într-un alt atac aparent al rebelilor Houthi din Yemen, transmite BBC.

Agenția britanică pentru operațiuni comerciale maritime a declarat că nava și echipajul sunt în siguranță și se îndreaptă spre următorul port de escală. Inițial, aceasta a raportat un incendiu la bord.

O firmă de securitate maritimă a identificat nava ca fiind un cargobot sub pavilion Palau.

Nu a existat nicio revendicare din partea rebelilor Houthi, dar aceștia vizează navele comerciale din regiune din noiembrie.

Gruparea de rebeli Houthi, care este susținută de Iran și care controlează o mare parte din nord-vestul Yemenului, spune că atacurile sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni în războiul dintre Israel și Hamas, în Fâșia Gaza. Aceștia au afirmat - adesea în mod fals - că navele vizate au legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit.

Firma de securitate maritimă Ambrey a declarat că nava atacată joi dimineață la aproximativ 70 de mile marine (130 km) la sud-est de orașul yemenit Aden era deținută de britanici, dar proprietarul înregistrat a declarat pentru BBC Verify că nu are nicio legătură cu nava.

Transponderul AIS al navei a indicat ca destinație „echipaj sirian la bord”, dar părea să se îndrepte în direcția Mării Roșii dinspre Thailanda.

Pe de altă parte, armata israeliană a declarat joi că sistemul său de apărare aeriană a reușit să intercepteze cu succes o „lansare care a fost identificată în zona Mării Roșii și care se îndrepta spre Israel”.

Anterior, armata americană a declarat că forțele sale au efectuat patru lovituri de „autoapărare” împotriva a șapte rachete de croazieră mobile și a unui lansator mobil de rachete balistice în zonele controlate de Houthi, care erau pregătite miercuri să lanseze spre Marea Roșie. De asemenea, au doborât un aparat de zbor fără pilot la bord (UAS) sau o dronă de atac unidirecțional, a adăugat aceasta.

Luni, echipajul unui cargobot Rubymar, sub pavilion Belize și înregistrat în Marea Britanie, a fost nevoit să abandoneze nava în strâmtoarea Bab al-Mandab - care leagă Golful Aden de Marea Roșie - după ce a fost lovit de o rachetă houthi și a început să ia apă.

Imagini ale navei de miercuri, care au fost obținute de BBC, au arătat că nava era doborâtă la pupa, dar nu se scufundase, așa cum au susținut inițial rebelii Houthi. Aceasta transporta 22 de tone de îngrășământ clasificat ca fiind „foarte periculos".

Rebelii Houthi au mai spus că au atacat luni două nave de marfă deținute de SUA în Golful Aden. Armata americană a confirmat că două rachete au fost trase asupra uneia dintre ele, nava Sea Champion, sub pavilion grecesc, care și-a putut continua călătoria spre Aden pentru a livra cereale.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacurile ca fiind „nesăbuite și nediscriminatorii”, avertizând că acestea au întârziat livrările de ajutoare umanitare esențiale către Yemen, Sudan și Etiopia.

De asemenea, a declarat că SUA și aliații săi vor continua să ia „măsuri adecvate" pentru a proteja libertatea de navigație și transportul maritim comercial pe această cale navigabilă critică, care reprezintă aproximativ 12% din comerțul maritim global.

Nave de război americane și britanice au fost desfășurate în regiune ca parte a unei forțe maritime internaționale.

Forțele americane, susținute ocazional de avioane de luptă britanice, au lovit, de asemenea, obiective militare houthi din Yemen, ca răspuns la atacurile de la jumătatea lunii ianuarie, dar până în prezent rebelii yemeniți nu au fost descurajați.

Într-un discurs televizat joi, liderul lor, Abdul Malik al-Houthi, a declarat că un total de 48 de nave au fost vizate până acum și că 13 operațiuni au fost efectuate în ultima săptămână, deoarece SUA și Marea Britanie au „eșuat”.

„Operațiunile din Marea Roșie și Marea Arabiei, strâmtoarea Bab al-Mandab și Golful Aden continuă, se intensifică și sunt eficiente”, a declarat el.

De asemenea, el a anunțat că rebelii au introdus „arme submarine”, pe care le-a descris ca fiind „îngrijorătoare pentru inamic”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri