Live

Igor Dodon susține că există 3 scenarii posibile pentru criza din Moldova

Data publicării:
Foto: presedinte.md

Igor Dodon spune, după ce Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, că există trei scenarii posibile în situația creată în Republica Moldova.  

„Am expus poziția cu privire la scenariile posibile de evoluare a situației curente din Republica Moldova. Există trei scenarii posibile:

1. Începutul activității legale a tuturor instituțiilor de stat și transmiterea pașnică a puterii de către cei care în prezent încearcă să o mai controleze, către noul guvern condus de Maia Sandu. Probabilitatea acestui scenariu este foarte mare.

2. Scenariul Uzurpatorului - a Partidului Democrat prin care ei vor încerca să ignore tot ce se întîmplă în Parlament.

3. Destabilizare totală din partea PD cu încercarea menținerii puterii.

Menționez că organizațiile și cancelariile internaționale au recunoscut noul guvern legitim iar presiunea internă și externă asupra Partidului Democrat va crește.

De asemenea, subliniez că un mare obstacol pentru ei reprezintă Președintele legitim, deoarece anume el promulgă legile adoptate de către Parlament. Iată de ce ei doresc să scape de mine, luînd în calcul mai multe variante: arestare, santaj asupra mea și în special, asupra familiei mele, lichidarea mea fizică.

Fac apel către toate instituțiile de stat, primării, consilii raionale, sindicate, organizații, asociații – faceți declarații în susținerea noului Guvern legitim. Eu voi fi ferm pe poziție și nu voi ceda! Noi nu vom ceda!”, afirmă Igor Dodon, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Igor Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Situația Republicii Moldova, discutată cu ambasadorii

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat.

Între timp, incertitudinea politică se adânceşte în Republica Moldova. Azi este învestit guvernul condus de Maia Sandu, format în urma unui un acord între socialiști și proeuropeni și recunoscut de Uniunea Europeană, dar declarat nelegitim de Curtea Constituţională de la Chişinău. Puterea este, astfel, revendicată de două tabere.

La Chişinău este învestit guvernul condus de Maia Sandu. Şedinţa are loc la Parlament, şi nu la sediul Executivului.

Învestirea are loc însă într-un climat puţin spus incert. S-a ajuns aici după trei zile în care Parlamentul şi preşedintele Igor Dodon, pe de o parte, şi Curtea Constituţională, de cealaltă parte, au luat decizii contradictorii. Pavel Filip, numit preşedinte preşedintele interimar de Curtea Constituţională, a convocat la rândul său o şedinţă paralelă de Guvern, cu foştii miniştri. Pavel Filip a şi anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova va avea simultan alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la UE în octombrie. Ce arată sondajele

„Suntem prieteni şi fraţi, dar nu săriţi gardul!” - Igor Dodon, după ce Marcel Ciolacu a vorbit despre unire

Simion: Am primit interdicție de la Dodon să intru în Republica Moldova. Vreau unire, nu să finanțăm pe unii care creează separatism

Iuri și Vadim, spionii FSB identificați de moldoveni. Unul dintre ei e adjunctul lui Dodon. Cum funcționa rețeaua de spionaj în Moldova

Partenerii noștri