Live

NATO va putea trimite trupe în Suedia înainte de aderarea la Alianță

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Suedia va permite NATO să poziţioneze trupe pe teritoriul său încă dinainte să adere oficial la alianţa militară, au afirmat vineri premierul şi ministrul apărării suedezi, transmite Reuters.

„Guvernul a decis că forţele armate suedeze îşi pot asuma pregătiri cu NATO şi ţări ale NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, au afirmat premierul Ulf Kristersson şi ministrul Pal Jonson. 

„Aceste pregătiri pot consta în găzduirea temporară de echipamente şi personal străine pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei şi întăreşte apărarea Suediei”, adaugă cei doi într-un editorial în cotidianul Dagens Nyheter, conform Agerpres. 

Rusia va rămâne în viitorul previzibil o ameninţare la adresa statelor învecinate, mai notează responsabilii suedezi, care se declară totodată nesiguri în ce priveşte amploarea ambiţiilor teritoriale ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Vezi și FOTO Avioane rusești interceptate în apropiere de spațiul aerian al Suediei

Suedia a cerut anul trecut aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina, dar obiecţiile din partea Turciei şi a Ungariei au întârziat aprobarea ei. Suedia speră totuşi să se poată alătura alianţei militare occidentale la summitul acesteia prevăzut pentru 11-12 iulie în Lituania, în timp ce vecina sa Finlanda, care are o frontieră terestră de 1.300 kilometri cu Rusia, a aderat deja la NATO în aprilie acest an.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat pe Twitter o imagine cu premierul finlandez încă în funcție Sanna Marin, în pregătirea summitului NATO de la Vilnius.

„Suntem nerăbdători să primim Suedia ca aliat NATO cu drepturi depline cât de curând posibil”, a scris șeful NATO.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Geoană, despre situația din Ucraina: „Nu va fi Al Treilea Război Mondial, dar ne îndreptăm către un război prelungit”

Geoană, despre anunțurile lui Macron: NATO nu are nicio intenție să trimită trupe în Ucraina. Nu există discuții în acest sens

Geoană e convins că Rusia se va amesteca în alegerile din țara noastră: „România e o țară pivot pentru NATO și rușii știu asta”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este invitat la Digi24, de la ora 18.00

Partenerii noștri