NATO va putea trimite trupe în Suedia înainte de aderarea la Alianță

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_1625063092-1536x1022 nato
FOTO: Shutterstock

Suedia va permite NATO să poziţioneze trupe pe teritoriul său încă dinainte să adere oficial la alianţa militară, au afirmat vineri premierul şi ministrul apărării suedezi, transmite Reuters.

„Guvernul a decis că forţele armate suedeze îşi pot asuma pregătiri cu NATO şi ţări ale NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, au afirmat premierul Ulf Kristersson şi ministrul Pal Jonson. 

„Aceste pregătiri pot consta în găzduirea temporară de echipamente şi personal străine pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei şi întăreşte apărarea Suediei”, adaugă cei doi într-un editorial în cotidianul Dagens Nyheter, conform Agerpres. 

Rusia va rămâne în viitorul previzibil o ameninţare la adresa statelor învecinate, mai notează responsabilii suedezi, care se declară totodată nesiguri în ce priveşte amploarea ambiţiilor teritoriale ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Vezi și FOTO Avioane rusești interceptate în apropiere de spațiul aerian al Suediei

Suedia a cerut anul trecut aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina, dar obiecţiile din partea Turciei şi a Ungariei au întârziat aprobarea ei. Suedia speră totuşi să se poată alătura alianţei militare occidentale la summitul acesteia prevăzut pentru 11-12 iulie în Lituania, în timp ce vecina sa Finlanda, care are o frontieră terestră de 1.300 kilometri cu Rusia, a aderat deja la NATO în aprilie acest an.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat pe Twitter o imagine cu premierul finlandez încă în funcție Sanna Marin, în pregătirea summitului NATO de la Vilnius.

„Suntem nerăbdători să primim Suedia ca aliat NATO cu drepturi depline cât de curând posibil”, a scris șeful NATO.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri