Live

Noua lege britanică, prin care refugiații nu mai pot cere azil politic, încalcă dreptul internațional, conform ONU

Data actualizării: Data publicării:
Prim-ministrul guvernului britanic, Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Organizația Națiunilor Unite a informat guvernul britanic, luni, că noua lege adoptată în Regatul Unit, prin care se împiedică solicitarea de azil politic de către refugiații sosiți în această țară, încalcă dreptul internațional. Legea a fost votată în Parlamentul de la Londra în noaptea de luni spre marți.

Legea „este în contradicţie” cu obligaţiile Regatului Unit cu privire la dreptul internaţional referitor la drepturile omului şi la refugiaţi, au afirmat şefii agenţiilor ONU specializate pe aceste două domenii, Volker Türk şi Filippo Grandi, conform AFP, citată de Agerpres.

Măsura reprezintă un element important al programului de guvernare al premierului Rishi Sunak, care a promis că va lucra pentru a combate imigrația. Procedural, textul urmează să primească validarea regală (n. red. - royal assent) din partea regelui Charles, însă această etapă este una pur formală.

Potrivit lui Volker Türk şi Filippo Grandi, legea va produce „efecte profunde pentru persoanele ce au nevoie de protecţie internaţională”. ONU se teme că mii de persoane rămân pe termen nedeterminat în Regatul Unit în situaţii juridice precare.

„De decenii, Regatul Unit oferă refugiu celor aflaţi în nevoie, conform obligaţiilor sale internaţionale, dar noua legislaţie erodează considerabil cadrul juridic care a protejat atât de multe persoane, expunând refugiaţii unor riscuri grave, cu încălcarea dreptului internaţional”, a spus Grandi.

El cere guvernului britanic „să-şi reînnoiască angajamentul în favoarea drepturilor omului anulând această lege şi având grijă ca drepturile tuturor migranţilor, refugiaţilor şi solicitanţilor de azil să fie respectate, protejate şi aplicate, fără discriminare”.

Legea controversată, care a suscitat numeroase critici în Regatul Unit şi din partea organizaţiilor internaţionale, împiedică migranţii sosiţi ilegal pe teritoriul britanic să ceară azil în această ţară.

Guvernul de la Londra doreşte ca tot mai mulţi migranţi ilegali, plasaţi în detenţie, să fie expulzaţi rapid fie către ţările lor de origine, fie către ţări terţe, precum Rwanda.

Regatul Unit a încheiat, anul trecut, un acord cu Rwanda pentru a trimite în ţara africană mii de migranţi aflaţi în situaţie ilegală, dar nicio expulzare nu a avut loc. La sfârșitul lui iunie, Curtea Supremă din Regat a anunțat că planul este ilegal.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Secretarul gerneral al ONU cere încetarea „imediată” a focului în Fâșia Gaza, pentru a evita o „catastrofă umanitară colosală”

Sute de morți au fost descoperiți în gropi comune din jurul spitalelor din Gaza. ONU cere găsirea vinovaților

Mahmoud Abbas salută rezoluția pentru aderarea Palestinei la ONU și cere guvernului SUA să "nu mai ia partea ocupaţiei israeliene”

Adunarea Generală a Națiunilor Unite susține aderarea deplină a Palestinei la ONU. Rezoluția a fost adoptată cu 143 de voturi

Partenerii noștri