Planul guvernului britanic de deportare a refugiaților în Rwanda este ilegal, a hotărât Justiția britanică

Data publicării:
Copil cu o pancartă cu un mesaj pro-refugiați cu Big Ben pe fundal
Imagini de la protestele împotriva măsurilor guvernului de deportare a refugiaților, la Londra. Foto: Profimedia Images

Curtea de Apel din Regatul Unit a decis, joi, că planul guvernului britanic de a deporta refugiații ajunși ilegali în țară în țara africană Rwanda este ilegal și nu poate fi pus în aplicare, relatează BBC.

Decizia sistemului de justiție britanic o anulează pe cea anterioară a Înaltei Curți din Londra, care stabilise că planul este „legal”.

Principala critică a tribunalului a fost că există „deficiențe” în sistemul de azil politic din Rwanda care ar putea să provoace un „risc real” refugiaților de a fi trimiși înapoi în țările de origine, unde să se confrunte cu persecuția sau cu tratamente inumane.

Guvernul Rwandei a reacționat, de asemenea, precizând că „deși decizia aparține sistemului judiciar din Marea Britanie, ne deranjează verdictul că Rwanda nu este o țară sigură pentru refugiați și pentru cei care vor azil politic”.

„Rwanda este una dintre cele mai sigure țări din lume și am fost recunoscuți de agenția pentru refugiați a ONU și de alte instituții internaționale pentru tratamentul nostru exemplar față de refugiați.

Avem o contribuție semnificativă în ce privește gestionarea crizei globale a refugiaților. Oamenii din Rwanda știu ce înseamnă să fii obligat să pleci de acasă și să încerci să-ți refaci viața într-o altă țară.

Noi, ca societate și ca guvern, am construit un mediu sigur, liber și demn, în care migranții și refugiații au drepturi egale și oportunități precum cetățenii din Rwanda”, a transmis guvernul țării africane.

„O victorie a rațiunii și a compasiunii”

Organizația caritabilă Freedom from Torture, care sprijină victimele și campaniile pentru refugiați s-a declarat încântată de verdict și spune că el este „o victorie a rațiunii și a compasiunii”.

„Suntem încântați că verdictul Curții de Apel a afirmat din nou ceea ce oamenii buni din această țară știau deja – planul de a primi bani în schimbul oamenilor al guvernului britanic nu este doar profund imoral ci și ilegal”, a transmis organizația.

Planul a fost propus, inițial, de guvernul lui Boris Johnson, însă a fost îmbrățișat și de administrațiile ulterioare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri