Live

Noul prim-ministru al Marii Britanii va fi anunțat în data de 5 septembrie, anunță Partidul Conservator

Data publicării:
Motanul Larry, în fața Downing Street Nr. 10, reședința oficială a prim-ministrului britanic. Foto: Profimedia Images

Partidul Conservator din Regatul Unit va anunța cine este câștigătorul cursei sale interne pentru poziția de lider și, prin extensie, noul prim-ministru al guvernului țării, în data 5 septembrie, au anunțat oficiali de partid, luni, conform Reuters.

Formațiunea britanică aflată la guvernare a mai anunțat și că ultima etapă a competiției va fi un vot la care vor participa membrii de partid, aceștia având de ales între doi dintre politicienii care și-au depus până acum candidaturile. Celor doi vor fi aleși pe baza unor runde eliminatorii la care vor participa doar parlamentarii conservatorii din Camera Comunelor.

Până acum, 11 conservatori și-au depus candidatura pentru a-i succeda lui Boris Johnson în funcția de șef al partidului și de prim-ministru al guvernului Regatului Unit. Creditați cu cele mai multe șanse de a obține funcția sunt fostul ministru de finanțe, Rishi Sunak, și actuala șefă a diplomației britanice, Liz Truss.

Fostul lider conservator a pierdut încrederea colegilor săi după doi ani de guvernare și o mulțime e scandale și gafe.

Săptămâna trecută, o mare parte a cabinetului său i-a cerut demisia lui Johnson, iar o mulțime de parlamentari le-a urmat exemplul. Guvernul lui Johnson s-a prăbușit cu rapiditate odată ce mai mulți miniștri importanți au anunțat că-și depun demisiile, motivând prin faptul că și-au pierdut încrederea în Johnson.

Ulterior, Boris Johnson a anunțat că-și depune demisia din funcția de lider al partidului, dar că va asigura guvernarea țării până la alegerea succesorului său.

În sistemul politic de la Westminster, funcția de prim-ministru revine automat șefului partidului care deține o majoritate absolută în Camera Comunelor.

Boris Johnson și conservatorii au câștigat, în 2019, o victorie categorică în fața adversarilor laburiști, conduși pe atunci de Jeremy Corbyn, el însuși un personaj controversat și puțin popular.

În ultimele luni, însă, Partidul Laburist a recuperat în sondaje, majoritatea creditându-l cu o popularitate crescută și cu șansele cele mai mari de a forma guvernul după un viitor scrutin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros ce mi se întâmplă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii au spart sistemele ministerului britanic al apărării și au încercat să fure date critice. Guvernul britanic suspectează China

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

După ce i-au învins zdrobitor pe conservatori în alegerile parțiale, laburiștii îi cer lui Rishi Sunak să convoace alegeri generale

David Cameron spune că Hamas a primit o „ofertă foarte generoasă” de armistițiu de 40 de zile în Gaza

Partenerii noștri