Live

O femeie a fost condamnată la 43 de ani de închisoare pentru că a insultat monarhia thailandeză

Data actualizării: Data publicării:
Printul Vajiralongkorn. Foto: Gulliver/GettyImages

O femeie a fost condamnată la 43 de ani și șase luni de închisoare pentru că a insultat monarhia thailandeză, aceasta fiind cea mai severă pedeapsă aplicată vreodată în regatul astiatic sub incidenta legilor dure de lezmajestate, informează The Guardian.

Crima de lezmajestate este o noțiune de drept roman constând într-o ofensă adusă suveranului. Prin extensie, este vorba de infracțiuni prevăzute în prezent în legi speciale care îi protejează pe cei mai înalți reprezentanți ai statului.

Femeia, identificată cu numele Anchan, acum în vârstă de aproximativ 60 de ani, fost funcționat public, a fost acuzată că a postat pe Facebook și YouTube clipuri video critice la adresa monarhiei.

Pedeapsa inițială a fost de 87 de ani de închisoare, însă a fost înjumătățită după ce acuzata și-a recunoscut vina.

Sub legile de lezmajestate din Thailanda, oricine "face afirmații defăimătoare, insultă sau amenință regele, regina, moștenitor al tronului sau regent" riscă între 3 și 15 ani de închisoare pentru fiecare acuzație. Instanța a stabilit că femeie a încălcat legea de 29 de ori.

Cazul ei datează de acum 6 ani, însă condamnarea vine într-o perioadă în care autoritățile încearcă să lupte împotriva unei mișcări pro democrație condusă de tineri, care a pune la îndoială actualul guvern și monarhia.

Protestatarii, care au organizat manifestații cu zeci de mii de oameni în 2020, l-au criticat pe regele Maha Vajiralongkorn și au ridicat semne de întrebare asupra averii uriașe și puterii familiei regale, cerând o reformă și susținând că monarhia ar trebui să se supună constituției țării.

Inițial, autoritățile nu l-au acuzat pe protestatari de încălcarea legilor de lezmajestate, despre care premierul Prayuth Chan-ocha a spus în iunie că nu se mai folosesc "din mila Majestății sale".

Cu toate acestea, din noiembrie acuzații sub incidența legilor de lezmajestate au fost aduse unor zeci de oameni, inclusiv tineri de 16 ani.

Experții ONU și grupurile pentru drepturile omului au criticat legile de lezmajestate, din cauza sensului larg al termenului de defăimare și al pedepselor dure. Oricine poate depune o plângere împotriva unei alte persoane, sub această lege.

Anchan a fost încarcerată între 2015 și 2018 și a negat acuzațiile când cazul ei a fost adus în fața unei curți militare, unde asemenea cazuri au fost judecate o perioadă de timp, după lovitura de stat din 2014. Femeia a declarat presei locale că a pledat vinovat la acuzații când cazul ei a fost transferat unei curți penale, sperând că instanța va fi indulgentă pentru că doar distribuise pe Facebook clipul audio, nu îl postase ea și nu făcuse comentarii asupra lui.

"Credeam că nu e mare lucru. Mulți oameni îl distribuiseră și îl ascultaseră", a declarat Anchan. Femeia a lucrat ca funcționar public timp de 40 de ani și a fost arestată cu un an înainte să iasă la pensie.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regele cu 7 copii, dar fără moștenitor la tron: Căsătoria secretă cu o americancă aruncă în aer succesiunea regală thailandeză

Un panda roșu a fost găsit într-un bagaj pe aeroportul din Bangkok. 87 de animale erau pe cale să fie traficate ilegal

La doi ani după ce a legalizat consumul recreativ de canabis, Thailanda îl va interzice

Un cascador a sărit de pe o clădire cu 29 de etaje din Thailanda, dar n-a știut că parașuta avea o problemă

Partenerii noștri