La doi ani după ce a legalizat consumul recreativ de canabis, Thailanda îl va interzice

Data publicării:
Thailand Daily Life Cannabis
Thailanda a devenit prima țară din Asia de Sud-Est care a dat liber la utilizarea canabisului în scopuri medicinale în 2018, iar apoi la utilizarea în scop recreativ în 2022. Foto: Profimedia Images

Thailanda va interzice consumul de marijuana în scop recreativ până la sfârșitul acestui an, dar va continua să permită utilizarea acesteia în scopuri medicale, a declarat ministrul sănătății într-un interviu acordat pentru Reuters.

După ce Thailanda a devenit prima țară din Asia de Sud-Est care a dat liber la utilizarea în scopuri medicinale în 2018, iar apoi la utilizarea în scop recreativ în 2022, zeci de mii de magazine de canabis au apărut într-o industrie care se estimează că va valora până la 1,2 miliarde de dolari anul viitor.

Criticii spun că normele fragmentate au fost elaborate în grabă și adoptate la o săptămână de la dezincriminare, iar guvernul a elaborat o nouă lege pentru a reglementa consumul de canabis care ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul anului.

Proiectul de lege va fi supus aprobării cabinetului luna viitoare, înainte de a merge în parlament pentru a fi adoptat până la sfârșitul anului, a declarat ministrul sănătății, Cholnan Srikaew.

„Fără o lege care să reglementeze canabisul, acesta va fi folosit în mod abuziv”, a declarat miercuri Cholnan, referindu-se la consumul recreațional.

„Utilizarea abuzivă a canabisului are un impact negativ asupra copiilor thailandezi”, a adăugat el. „Pe termen lung, ar putea duce la alte droguri”.

Guvernul anterior nu a reușit să impună o legislație prin parlament înainte de alegerile generale din mai anul trecut, lăsând Thailanda fără o lege umbrelă care să reglementeze utilizarea plantei.

Magazinele de canabis care funcționează ilegal nu vor avea voie să continue, în timp ce canabisul cultivat în casă va fi, de asemenea, descurajat, a adăugat Cholnan, care a estimat la 20.000 numărul magazinelor înregistrate legal.

„În noua lege, canabisul va fi o plantă controlată, astfel încât cultivarea ei va necesita o autorizație”, a spus el. „Vom sprijini (cultivarea canabisului) pentru industria medicală și de sănătate”.

Proiectul de lege specifică o amendă de până la 60.000 de baht (1.700 de dolari) pentru consumul în scop recreativ, în timp ce cei care vând canabis pentru un astfel de consum și participă la publicitatea sau comercializarea de muguri, rășină, extract sau dispozitive de fumat riscă pedepse cu închisoarea de până la un an sau o amendă de până la 100.000 de baht (2.800 de dolari) sau ambele.

De asemenea, legea înăsprește pedepsele pentru cultivarea canabisului fără licență, cu pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani și amenzi de la 20.000 de baht (560 de dolari) la 300.000 de baht (8.000 de dolari).

De asemenea, importul, exportul, cultivarea și utilizarea comercială a canabisului vor necesita acum autorizații, a adăugat ministrul.

Guvernul, recunoscând beneficiile economice ale industriei canabisului, va acorda întreprinderilor timp pentru a se adapta la noul regulament, a declarat Cholnan.

Astfel de magazine ar putea funcționa până la expirarea licențelor lor și s-ar putea converti în clinici legale de canabis dacă respectă noile reguli, a spus Cholnan, adăugând că noul regulament nu va avea niciun impact asupra turismului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri