Live

O fostă ambasadoare a Regatului Unit a fost condamnată la un an de închisoare în Myanmar

Data publicării:
O fostă ambasadoare a Regatului Unit a fost condamnată la un an de închisoare în Myanmar. Foto: Facebook/Vicky Bowman

O fostă ambasadoare a Regatului Unit în Myanmar a fost condamnată la un an de închisoare de autorităţile birmane.

Vicky Bowman, care a fost ambasadoare între 2002 şi 2006, şi soţul ei, artistul birman Htein Lin, fost deţinut politic, erau acuzaţi de încălcarea legilor privind imigraţia.

Fosta diplomată se afla în detenţie din 25 august în închisoarea Insein, la Yangon, pentru că nu a indicat adresa unde locuia, diferită de cea înregistrată la autorităţi, potrivit unui comunicat al juntei.

Soţul ei a fost urmărit penal pentru că şi-a ajutat soţia să locuiască la un domiciliu diferit de cel declarat. Ei riscau până la cinci ani de închisoare.

Myanmar este scena unui violent conflict după lovitura de stat de la 1 februarie 2021, iar arestările se cifrează la mai multe mii.

Relaţiile dintre Myanmar şi Regatul Unit, fostă putere colonială, s-au deteriorat puternic după ce junta a preluat puterea.

Din iulie 2013, Vicky Bowman conduce Centrul pentru economie responsabilă din Myanmar (MCRB). Ea a ocupat de asemenea funcţia de al doilea secretar al ambasadei britanice în Myanmar între 1990 şi 1993, înainte de a deveni ambasadoare, scrie Agerpres. Vicky Bowman vorbeşte curent limba birmană.

Ea s-a căsătorit în 2006 cu Htein Lin, ale cărui opere realizate la închisoare, cu materiale care i-au fost strecurate înăuntru, au captat atenţia ambasadoarei.

Pictorul se afla în detenţie din cauza opoziţiei sale faţă de juntă la acea dată. Student, el luase de asemenea parte la revolta din august 1988.

După lovitura de stat care a înlăturat-o de la putere pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, armata aflată la putere a declanşat o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor, cu peste 2100 de civili ucişi şi aproape 15.000 arestaţi, potrivit unui ONG local.

Vicky Bowman şi soţul ei au fost arestaţi la sfârşitul lui august, cu o zi înainte ca Londra să anunţe noi sancţiuni împotriva mai multor companii şi persoane care au legături cu junta, la cinci ani de la începutul unor represalii sângeroase ale armatei împotriva minorităţii rohingya, în 2017.

Mai mulţi cetăţeni străini se află în detenţie în Myanmar, printre care japonezul Toru Kubota, al cincilea jurnalist care a fost arestat după lovitura de stat, toţi ceilalţi fiind în final eliberaţi şi expulzaţi din ţară.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

48,2 grade Celsius, record de temperatură pentru luna aprilie în Myanmar

Aung San Suu Kyi a fost transferată din închisoare în arest la domiciliu

Clasa de mijloc a dispărut complet: O țară care avea cândva economia cu cea mai rapidă creștere din lume este acum în colaps

Cinci persoane au fost rănite în China de obuze trase din Myanmar. Beijingul cere încetarea conflictului dintre juntă și rebeli

Partenerii noștri