Live

Galerie Foto O parte din locuitorii din Fukushima se pot întoarce la casele lor, la 11 ani de la cutremur, tsunami și accidentul nuclear

Data publicării:
În urma unui seism cu magnitudinea 9 grade şi a unui tsunami produse pe 11 martie 2011, accidentul de la Fukushima a condus la eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă şi sol în regiunea centralei nucleare. Sursa foto: Profimedia Images

Ordinul de evacuare impus de autoritățile japoneze din cauza radiațiilor puternice emise de centrala nucleară Fukushima, afectată grav de cutremurul și tsunami-ul din martie 2011, a fost ridicat parțial, iar locuitorii vizați de măsură se pot întoarce definitiv la casele lor, informează agenția de știri Kyodo.

Restricțiile dintr-o "zonă dificilă" din Okuma au fost ridicate la ora 9 dimineața. Districtul de 8,6 kilometri pătrați a fost reconfigurat ca o bază de revitalizare și reconstruire a comunității locale, după lucrările de decontaminare realizate de autorități pentru a reduce nivelul de radiații.

Întreaga populație din Okuma, de aproximativ 11.500 de locuitori, a fost evacuată în martie 2011, după ce cutremurul și tsunami-ul care a urmat au provocat daune grave centralei nuclearelectrice Daiichi, iar zona adiacentă a devenit de nelocuit.

Sistemul de transmisie de urgență al orașului a anunțat încheierea ordinului de evacuare, iar apoi a avut loc o ceremonie în fața gării care a marcat începutul patrulării prin oraș a poliției locale și brigăzii de pompieri.

"Este un eveniment uriaș, va dura până când ne vom apropia de orașul care a fost odată, însă suntem la linia de start", a declarat Jun Yoshida, primarul din Okuma.

Zona redeschisă permite reîntoarerea a 60% din populația orașului, aproximativ 5.888 de locuitori din 2.233 de gospodării, însă doar 49 de oameni au stat peste noapte în oraș începând cu luna decembrie, pregătindu-se pentru întoarcerea completă.

Autoritățile locale intenționează să aducă populația orașului la 2.600 de oameni în termen de 5 ani.

La peste 11 ani de la dezastru, o zonă de 337 de kilometri pătrați din șapte municipalități din prefectura Fukushima rămâne închisă din cauza nivelului mare de radiații, iar mare parte din această zonă va rămâne nelocuită mult timp de acum încolo.

Începând cu aprilie 2022, aproximativ 21.000 de oameni locuiesc din nou în zona afectată grav de evenimentele din 2011.

Okuma a devenit a doua municipalitate din prefectura Fukushima unde oamenii s-au putut întoarce la casele lor, după restricțiile asemănătoare au fost ridicate în satul Katsurao pe 12 iunie. Autoritățile ar urma să ridice restricțiile și din alte municipalități în următorul an.

Cel mai grav accident nuclear după Cernobîl

În urma unui seism cu magnitudinea 9 grade şi a unui tsunami produse pe 11 martie 2011, accidentul de la Fukushima a condus la eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă şi sol în regiunea centralei nucleare, situate la 220 km nord-est de capitala Tokyo.

Aproximativ o sută de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi circa 19.000 de persoane au fost ucise în catastrofa naturală.

Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, când s-a observat o creştere a numărului de cancere tiroidiene.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremurul devastator de 7,4 în Taiwan a fost urmat de 130 de replici. Sunt nouă morți și 900 de răniți, zeci de clădiri s-au prăbuşit

Deversarea în mare a apei centralei de la Fukushima a fost oprită după un cutremur produs în zonă

Scurgere de apă radioactivă la centrala nucleară Fukushima. Peste 5 metri cubi de apă contaminată s-au scurs în pământ

Bilanțul deceselor după cutremurul din Japonia a crescut la 92. Tokyo acceptă doar ajutorul SUA

Partenerii noștri