Bilanțul deceselor după cutremurul din Japonia a crescut la 92. Tokyo acceptă doar ajutorul SUA

Data actualizării: Data publicării:
cutremur masina sosea rupta japonia
Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 pe scara seismică japoneză a lovit peninsula Noto din vestul Japoniei în prima zi a anului. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au declarat vineri că pregătesc sprijin logistic militar şi ajutor pentru regiunile din Japonia devastate de cutremurul care a ucis 92 de persoane. Comunităţi izolate au fost devastate iar aproximativ 33.000 de persoane și-au părăsit locuinţele, relatează Reuters.

Japonia se află în discuţii cu SUA pentru asistenţă de urgenţă şi a respins deocamdată ofertele de ajutor din partea altor ţări, inclusiv China.

„Nu acceptăm niciun ajutor personal sau material din partea altor ţări sau regiuni în acest moment, având în vedere situaţia de pe teren şi efortul care ar fi necesar pentru a le primi”, a declarat Yoshimasa Hayashi, secretar general al cabinetului nipon.

Un oficial american, care a refuzat să fie numit, a declarat pentru Reuters că cele două guverne se coordonează cu privire la un posibil ajutor din partea trupelor americane.

„Statele Unite sunt aici pentru a-l sprijini pe prietenul şi aliatul nostru în răspunsul său la cutremur. Sunt pregătite sprijin logistic militar, alimente şi alte provizii”, a postat pe X ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel.

Statele Unite vor oferi un pachet de ajutor de 100.000 de dolari care include bunuri precum pături, apă şi provizii medicale, potrivit unei declaraţii publicate de ambasada sa din Japonia.

Aproximativ 54.000 de membri ai forţelor americane staţionează în Japonia, fiind vorba de cea mai mare prezenţă militară americană în străinătate, potrivit Chicago Council on Global Affairs.

„Toate forţele americane din Japonia rămân pregătite să îi sprijine pe aliaţii noştri japonezi în această perioadă dificilă. În acest moment nu putem oferi detalii privind operaţiunile de sprijin militar, dar vom furniza actualizări atunci când vom avea mai multe informaţii pe care le vom putea împărtăşi”, au precizat Forţele americane din Japonia într-un comunicat.

Forţele armate americane au fost profund implicate în eforturile de ajutorare a sinistraţilor în urma cutremurului din 2011, furnizând peste 24.000 de oameni, 24 de nave şi 189 de aeronave.

200 de persoane dispărute

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 pe scara seismică japoneză a lovit peninsula Noto din vestul Japoniei în prima zi a anului, punând case la pământ, declanşând un tsunami şi izolând comunităţi.

În timp ce răspunsul de urgenţă a trecut de la salvare la ajutor şi recuperare, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că au existat oferte de ajutor şi mesaje de condoleanţe din partea unor guverne, inclusiv din partea Taiwanului şi a Chinei.

Amploarea totală a pagubelor rămâne neclară, echipele de salvare întâmpinând dificultăţi în a ajunge în zonele afectate din cauza drumurilor avariate şi blocate şi a infrastructurii distruse.

Dar, cu 242 de persoane încă de negăsit, dezastrul este probabil cel mai grav din 2016 încoace şi ar putea fi cel mai grav de la cutremurul şi tsunamiul masiv care au lovit coasta de est a Japoniei în 2011.

De asemenea, cel puţin 120 de hectare de terenuri par să fie inundate din cauza tsunamiului declanşat de cutremur, potrivit Ministerului japonez al Pământului. „Încă nu avem o imagine completă şi este posibil ca zona inundată de tsunami să fie mai extinsă”, a declarat un oficial neidentificat al ministerului funciar pentru cotidianul Asahi.

O investigaţie preliminară condusă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a estimat că punctul cel mai înalt al tsunamiului de pe coasta de vest a peninsulei ar fi putut ajunge până la 4,2 metri deasupra nivelului normal al mării. Este posibil ca primul val al tsunami-ului să fi ajuns la extremitatea nordică a peninsulei Noto la doar un minut după ce s-a produs cutremurul, nelăsând timp locuitorilor să se evacueze, a precizat cotidianul Yomiuri citând o analiză a Universităţii Tohoku. Detaliile despre tsunami sunt neclare, deoarece mareometrul a încetat să mai emită date imediat după cutremurul iniţial, potrivit raportului.

Paza de coastă a Japoniei a declarat că este în căutarea unei persoane dispărute care a fost luată de tsunami în oraşul Suzu, aceasta fiind prima potenţială victimă cunoscută până acum în urma tsunami-ului.

Potrivit agenţiei Kyodo, opt ambarcaţiuni de mici dimensiuni înmatriculate în prefectura Ishikawa au fost găsite pe coastele oraşelor Joetsu şi Itoigawa din prefectura Niigata. Poliţia crede că acestea au fost luate de tsunamiul provocat de cutremurul din Peninsula Noto.

Japonia va cheltui 4,74 miliarde de yeni (32,7 milioane de dolari) din rezervele bugetului de stat pentru a-i sprijini pe cei afectaţi de cutremur, a declarat vineri ministrul de finanţe Shunichi Suzuki, potrivit presei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri