Live

Opoziția pro-democrație din Hong Kong a demisionat din legislativ, după ce 4 membri au fost excluși cu ajutorul Chinei

Data actualizării: Data publicării:
Membri ai opoziției pro-democrație din Hong Kong se țin de mâini în semn de protest față de decizia guvernului local sprijinit de Beijing de a exclude disidenții din legislativ. Foto: Anthony Kwan/ Getty Images

Opoziția pro-democrație a orașului-stat Hong Kong a declarat, miercuri, că va demisiona în semn de protest împotriva demiterii a patru dintre colegii lor din adunarea legislativă a orașului. Aceasta are loc după ce administrația de la Beijing a oferit autorităților locale noi puteri pentru a continua încercările de a opri dizidența, potrivit Reuters.

Parlamentul chinez a adoptat, miercuri, o rezoluție care permite executivului din oraș să excludă din legislativ membrii care sunt considerați a fi apărători ai independenței Hong Kong. Rezoluția face referire la cei care participă la un complot cu forțe străine sau amenință securitatea națională. Executivul va putea să facă acest lucru fără a trece prin instanțe.

La scurt timp după, guvernul local a anunțat că exclude patru membrii ai adunării legislative cărora anterior le-a fost interzisă candidatura pentru un nou mandat. Autoritățile au considerat că jurământul lor de credință pentru Hong Kong nu a fost sincer.

Mișcările vor îngrijora și mai mult Occidentul în privința nivelului de autonomie din Hong Kong, care a fost promis drept formula “o țară, două sisteme” când Marea Britanie a finalizat dominația colonială și a redat orașul înapoi Chinei în 1997.

“Nu mai putem spune lumii că încă avem «o țară, două sisteme», asta declară moartea sa oficială”, a spus președintele Partidului Democrat Wu Chi-Wai, într-o conferință de presă care a început cu toți membrii opoziției ținându-se de mână.

China neagă că încearcă să oprime drepturile și libertățile în centrul global financiar, dar autoritățile din Hong Kong și Beijing s-au mișcat rapid pentru a opri dizidența, după ce protestele anti-guvern s-au aprins în iunie anul trecut și au băgat orașul într-o criză.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O tornadă a făcut ravagii în China. Cel puțin 5 oameni au murit, iar alți 33 au fost răniți

SUA și China vor coopera pentru protejarea urșilor panda

Xi își reorganizează armata. Liderul de la Beijing vrea mai mult control și strategii pentru „războiul inteligent” modern (CNN)

China „va încerca să influențeze alegerile din SUA”. Blinken: „Avem dovezi”

Partenerii noștri