Live

Galerie Foto Planul de urgență al Islandei în cazul unei erupții vulcanice. Cum ar putea fi salvat un oraș cu tunuri de apă

Data actualizării: Data publicării:
Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile islandeze iau în considerare să folosească tunuri de apă pentru a răci lava și a-i devia fluxul, în cazul unei erupții vulcanice, pentru a salva orașul-port Grindavik, transmite The Guardian.

Autoritățile vor folosi apa pentru a răci și a devia fluxul de lavă pentru a proteja orașul, în care locuiesc 4.000 de persoane din sudul peninsulei Reykjanes din Islanda.

Locuitorii au fost evacuați din Grindavik pe 11 noiembrie, după ce magma care s-a deplasat sub scoarța Pământului a provocat sute de cutremure - un avertisment privind o posibilă erupție vulcanică - și mii de cutremure mai mici au zguduit regiunea de atunci.

Vioir Reynisson, șeful protecției civile și gestionării situațiilor de urgență din Islanda, a declarat miercuri că autoritățile și experții europeni vor evalua posibilitatea utilizării jeturilor de apă pentru a răci lava și pentru a proteja orașul Grindavik și infrastructurile importante.

Metoda a fost folosită în 1973, când o fisură a apărut în centrul orașului de pe insula Heimaey, surprinzând localnicii. Locuitorii au reușit să încetinească și să controleze răspândirea lavei.

„O echipă tehnică de evaluare va sosi în Islanda în această seară sau mâine dimineață și ne va ajuta să evaluăm aceste posibilități”, a spus Reynisson.

Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.

Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană. Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.

Grindavik este situat în apropierea centralei geotermale Svartsengi, principalul furnizor de energie electrică și apă pentru 30.000 de locuitori din peninsula Reykjanes, precum și un rezervor de apă dulce. De asemenea, este aproape de stațiunea balneară geotermală Laguna Albastră, o destinație turistică populară care a fost închisă ca măsură de precauție.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La un pas de dispariție. Cum au supraviețuit oamenii uneia dintre cele mai puternice erupții vulcanice din istoria Pământului

Islanda supraveghează cu atenție cel mai activ vulcan din țară. O mare inundație glaciară este în curs de desfășurare

Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Islanda. Experții avertizează că fenomenul ar putea dura luni întregi

Imagini din "orașul fantomă" din Islanda pe sub care magma vulcanică înaintează rapid și periculos. O fisură uriașă a apărut pe șosea

Partenerii noștri