Live

Președinția suedeză a UE vrea să pună Wagner pe lista organizațiilor teroriste

Data publicării:
Tobias Billström, șeful diplomației suedeze. Foto: Profimedia Images

Suedia, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a afirmat, joi, că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista UE a organizațiilor teroriste.

„Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista europeană a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström, pentru jurnalul suedez Dagens Nyheter, conform Agerpres.

Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.

„Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina”, a afirmat ministrul suedez de externe într-un interviu acordat DN.

„Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă”, a subliniat el.

„Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie”, a spus Tobias Billström.

În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie care confirmă statutul Wagner de „organizaţie teroristă”. Guvernul de la Kiev a salutat decizia Lituaniei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Preşedintele Consiliului European: „Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”

Rusia susține că a cucerit încă un sat lângă Avdiivka. Armata ucraineană se teme de o ofensivă puternică în săptămânile următoare

Partenerii noștri