Președinția suedeză a UE vrea să pună Wagner pe lista organizațiilor teroriste

Data publicării:
Tobias Billstrom
Tobias Billström, șeful diplomației suedeze. Foto: Profimedia Images

Suedia, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a afirmat, joi, că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista UE a organizațiilor teroriste.

„Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista europeană a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström, pentru jurnalul suedez Dagens Nyheter, conform Agerpres.

Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.

„Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina”, a afirmat ministrul suedez de externe într-un interviu acordat DN.

„Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă”, a subliniat el.

„Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie”, a spus Tobias Billström.

În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie care confirmă statutul Wagner de „organizaţie teroristă”. Guvernul de la Kiev a salutat decizia Lituaniei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri