Live

„Procesul secolului”: Crimele misterioase, milioanele furate și încercarea de asasinare care au dus la decăderea unei dinastii

Data publicării:
Alex Murdaugh a fost acuzat că și-a ucis soția și fiul. Foto: Profimedia

Timp de mai multe generații, familia Murdaugh a dominat o regiune rurală a statului american Carolina de Sud, înainte ca Alex Murdaugh să fie acuzat de uciderea brutală a soției și a fiului lui, relatează BBC. Au urmat apoi dezvăluiri șocante despre viața sa privilegiată – putere, delapidare, droguri și o încercare eșuată de asasinare.

Timp de aproape un secol, familia Murdaugh și-a exercitat puterea în sudul Carolinei de Sud – o întindere de mlaștini, palmieri și case mari cu verande – conducând procuratura locală și firma privată de avocatură din care s-au îmbogățit.

Odată cu crimele sălbatice care au dus la moartea soției sale, Maggie, și a fiului său cel mic, Paul, care au avut loc în iunie 2021, mai multe evenimente bizare și tragice au contribuit la spectaculoasa cădere în dizgrație a lui Murdaugh.

Bărbatul de 54 de ani a negat că ar fi comis crimele, despre care procurorii spun că au fost o încercare disperată de a distrage atenția de la consecințele a zeci de ani de abateri financiare.

Când s-a prezentat în fața instanței, Murdaugh a respins acuzațiile de crimă, dar a recunoscut alte infracțiuni: delapidare, fraudă și o încercare eșuată de a-și înscena propria asasinare.

Cazul lui Alex Murdaugh a devenit unul dintre cele mai urmărite evenimente din America, în urma căruia a fost expusă puterea fără limite pe care familia Murdaugh o avea în mica lor comunitate și care a dus la distrugerea unei întregi dinastii locale.

Asta se întâmplă când „oameni obișnuiți” scapă de sub control, a explicat Bill Nettles, fost avocat american din Carolina de Sud. Iar acest lucru s-a întâmplat și cu Alex Murdaugh.

Succesul de care s-a bucurat Alex Murdaugh a venit din „abilitatea sa de a forma relații și de a-i manipula pe oameni să cadă la înțelegere și pe clienți să îl placă”. Foto: Profimedia Images

Firma lui Murdaugh, un fel de Mecca pentru reclamanți

Între 1920 și 2006, trei generații de bărbați din familia Murdaugh au ocupat poziția de procuror-șef în circuitul judiciar din regiunea Lowcountry din sudul extrem al Carolinei de Sud. „Ei făceau legea”, a spus Nettles.

Pentru încă și mai mult timp, membrii familiei Murdaugh au lucrat la propria lor firmă de avocatură care se ocupă de litigii - Peters, Murdaugh, Parker, Eltzroth & Derick (PMPED) - cu care au făcut o mică avere și și-au consolidat puterea asupra întregii regiuni.

„Ei puteau să obțină un verdict care întrecea cu mult norma”, a spus avocatul Joe McCulloch, care a explicat că firma lui Murdaugh putea să ia un caz care în mod normal le-ar fi adus clienților 100.000 de dolari și să obțină o înțelegere pentru 1 milion de dolari.

Circuitul lor judiciar a devenit un fel de Mecca pentru reclamanți. Corporațiile ar fi încercat să evita zona pe cât posibil tocmai din această cauză.

Pentru jurați, familia Murdaugh le era foarte cunoscută, ceea ce a reprezentat un avantaj pe care aceștia se putea baza mereu în timpul procesului.

„Când oamenii absolveau liceul, [familia Murdaugh] le trimitea cadouri; ei plăteau pentru funeralii, trimiteau flori oamenilor care erau la spital”, a povestit Eric Bland, un avocat specializat ăn cazurile de malpraxis din Carolina de Sud. Au apelat la gesturi de bunăvoință pentru a câștiga încrederea populației locale.

Cu toate că influența lor nu se simțea în întreg statul, în comunitatea lor izolată în care trăiau, familia Murdaugh conducea.

Secretele murdare ale lui Alex Murdaugh

Succesul de care s-a bucurat Alex Murdaugh nu a provenit din „etica sa de lucru”, după cum a explicat Jeanne Seckinger, fost director financiar al PMPED, „ci abilitatea sa de a forma relații și de a-i manipula pe oameni să soluționeze [litigiile] și pe clienți să îl placă”.

Firma de avocatură l-a făcut bogat, milioanele de dolari alimentând stilul de viață opulent al familiei sale: o barcă cu motor, o casă pe plajă, cabana lor de vânătoare numită Moselle și personalul care să îi asiste.

Influentul avocat Alex Murdaug. Foto: Profimedia Images

Succesul, însă, i-a dezvăluit și secretul: o dependență severă de calmante și ani de furt, fraudă și delapidare. În fața instanței, Alex Murdaugh a recunoscut în lacrimi că și-a însușit milioane de dolari din banii obținuți pentru clienți în urma soluționării litigiilor.

În 2019, Murdaugh a furat 3,7 milioane de dolari de la clienții săi. Acum, acesta recunoaște că a greșit, dar spune că era disperat: dependența sa de droguri i-ar fi golit conturile din bancă.

Procurorii spun că Murdaugh a furat fără limite de la colegi și clienți deopotrivă, de la tineri și de la bătrâni, de la invalizi și până la bolnavi. Inculpatul se confruntă cu 100 de acuzații de fraudă financiară.

Incidentul care a deschis cutia Pandorei

Pe data de 24 februarie 2019, Paul Murdaugh se afla la bordul bărcii cu motor a familiei când s-a izbit în plin într-un pod, trei dintre cei șase pasageri din barcă fiind aruncați în apa rece. Mallory Beach, în vârstă de 19 ani, a murit în urma incidentului, trupul ei fiind recuperat câteva zile mai târziu într-o mlaștină din apropiere.

Paul era cel care conducea barca atunci când s-a lovit de pod, iar un test de sânge ulterior a arătat că nivelul de alcool din sângele său era de trei ori mai mare decât limita legală.

Buster Murdaugh, fratele lui Paul, la procesul tatălui său. Foto: Profimedia Images

Câteva luni mai târziu, Paul a fost acuzat că a provocat moartea lui Beach conducând barca sub influența alcoolului. Fiul lui Alex Murdaugh a pledat nevinovat, dar a murit înainte să înceapă procesul.

Familia victimei a angajat un avocat care să îi reprezinte în procesul intentat împotriva lui Murdaugh care ar fi putut să îi coste mai multe milioane de dolari.

Murdaugh a pretins că este falit, dar avocatul acuzării nu s-a lăsat păcălit și a depus o moțiune pentru a-l obliga pe Murdaugh să își dezvăluie situația financiară, ceea ce ar fi scos la iveală toate fraudele comise de el.

Tragedie de familie: uciși din răzbunare sau din lăcomie?

Cu doar trei zile înainte de audierea lui Alex Murdaugh, acesta a sunat la urgențe. Soția lui și fiul cel mic au fost împușcați, a spus el.

Cadavrele celor două victime au fost găsite în cușca pentru câini din curtea casei din Islandton a familiei. Rănile lui Paul erau atât de oribile încât o parte din creierul lui a fost înlăturată din craniul său, scrie The Independent.

Teoria lui Murdaugh: Paul și Maggie au fost uciși din răzbunare pentru moartea lui Beach în urma accidentului cu barca. „Primește amenințări”, a spus Murdaugh despre fiul său. „Știu că despre asta este vorba.”

Multă lume din comunitatea lor l-a crezut pe Murdaugh. Trei luni mai târziu, acesta a sunat din nou la 911 – de această dată, a raportat faptul că a fost împușcat în cap pe un drum rural.

Mai târziu, Murdaugh a recunoscut că a pus la cale propria sa asasinare, astfel ca fiul său rămas în viață să obțină banii din asigurarea de viață. Moartea lui Maggie și a lui Paul au rămas un mister – inițial, poliția nu a făcut nicio dezvăluire în legătură cu acest caz. Apoi, în iulie 2022, Murdaugh a fost arestat.

Procurorii prezintă arma pe care Alex Murdaugh a spus că luat-o asupra sa după ce a descoperit că Paul și Maggie au fost uciși. Foto: Profimedia Images

„Procesul secolului”

Soarta lui Alex Murdaugh va fi decisă într-un proces în care toate probele sunt circumstanțiale: nu s-a găsit arma crimei, nicio urmă de sânge și nu au existat martori.

Din cauză că povestea lui Murdaugh a captivat atât de mult atenția publicului american, presa din SUA a numit-o „procesul secolului”.

S-ar putea ca influența lui să joace din nou un rol esențial, dar de data aceasta într-un proces în care însuși Murdaugh este acuzatul. Decizia sa de a depune mărturie – o mutare neobișnuită și riscantă – a reprezentat poate o nouă dovadă a încrederii sale de sine prin care încearcă să îi convingă pe jurați, la fel cum a făcut-o de atâția ani de zile.

„Vă pot jura că mi-aș face mai degrabă mie rău decât să rănesc pe unul dintre ei”, a spus Murdaugh săptămâna trecută. „Nu încape îndoială.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. România, printre țările care dețin astfel de sisteme

Rusia susține că a doborât șase rachete americane de tip ATACMS. Ar fi fost interceptate deasupra Crimeei ocupate

OMS avertizează: Există riscul ca gripa aviară să se răspândească la vacile din afara Statelor Unite

Patru poliţişti au fost ucişi într-un schimb de focuri în Statele Unite

Partenerii noștri