Live

Live Text Război în Ucraina. După a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, președintele Zelenski apare pentru prima dată în biroul său din Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri rezidențiale din Borodianka distruse în urma bombardamentelor. Foto: Profimedia Images

Localitățile din sud-estul Ucrainei au fost din nou ținta atacurilor trupelor rusești, iar guvernul de la Kiev spune că se pregătește un atac major asupra capitalei. Ieri, toată ziua, au fost lupte intense la periferia Kievului, pe care rușii încearcă să-l încercuiască. Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina. Volodimir Zelenski a cerut din nou ajutorul Occidentului. El crede că sancțiunile impuse până acum Rusiei nu sunt suficiente și cere mai mult sprijin pentru țara sa. Între timp și a treia rundă se negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat fără un rezultat notabil - negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că „există mici evoluții pozitive în ce privește îmbunătățirea logisticii coridoarelor umanitare”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina în a 11-a zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a zecea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a noua zi de război poate fi urmarit AICI, cel din a opta zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șaptea zi de război poate fi urmărit AICI, cel din a șasea zi de război poate fi urmărit AICI, din a cincea zi de război poate fi urmărit AICI, din a patra zi de război poate fi urmărit AICI, în a treia zi de război poate fi urmărit AICI, în a doua zi de război AICI, iar derularea evenimentelor începând cu data de 17 februarie poate fi urmărită AICI.

Corespondență Digi24 din Ucraina. Cum se pregătește orașul Odesa pentru o invazie rusească. Imagini exclusive

Cele mai recente poziții ale trupelor rusești în Ucraina, în dimineața de luni 7 martie 2022. Foto: Sursa: Institute for The Study of War/ Mason Clark, George Barros, and Kateryna Stepanenko

Președintele Zelenski apare pentru prima dată de la începutul invaziei în biroul său

ACTUALIZARE 8 MARTIE, ORA 0:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat luni seară o înregistrare video în care apare în biroul său din Kiev, fiind pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, când este văzut în acest loc.

Președintele Volodimir Zelenski apare pentru prima oară de la invazia rusă în biroul său din Kiev Foto: CNN

Zelenski își începe declarația privind pe fereastră înainte de a trage draperia și spune: „Nu am văzut nimic. Rămân în Kiev. În biroul meu. Nu mă ascund. Și nu mi-e frică de nimeni”.

Ca în fiecare seară, el își încurajează cetățenii, cu un discurs de 9 minute în care îi motivează să reziste și le spune să nu le fie frică să înfrunte invadatorul rus. precizând că armata ucraineană „își menține pozițiile”.

„Azi a avut loc a treia rundă de negocieri în Belarus. Mi-ar plăcea să spun a treia și ultima. Dar noi suntem realiști. Așa că vom discuta. Vom insista asupra negocierilor până când vom găsi o modalitate de a le spune oamenilor noștri: așa vom ajunge la pace” - spune președintele Zelenski.

Rusia a ucis cel puțin 8 persoane în Harkov în ultimele 24 de ore, spun autoritățile ucrainene

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 10:35 Cel puțin opt persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra zonelor rezidențiale din orașul Harkov în ultimele 24 de ore, a anunțat luni Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un comunicat. 

Serviciul de Urgență a anunțat că un atentat care a avut loc duminică în jurul orei 19:15, ora locală a „demolat complet sau parțial” clădiri rezidențiale cu mai multe etaje, clădiri administrative, instituții medicale, instituții de învățământ și cămine.

Au fost, de asemenea, incendii de amploare în 21 de clădiri din zona centrală a orașului.

Aproximativ 200 de persoane au fost salvate și evacuate de salvatori în timpul incendiilor.

Olena Zelenska: „Ocupanții ucid copii ucraineni. O fac conștient și cu cinism”

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:43 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean, a postat un mesaj sfâşietor despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina.

În postarea făcută pe Facebook, ea a dat câteva exemple şi a menţionat că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame.

Armata ucraineană anunță că rușii se pregătesc să ia cu asalt Kievul

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:08 Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Hackerii au atacat posturi TV rusești pentru a le arăta oamenilor ce se întâmplă în Ucraina

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 09:07 Gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat emisiunile televiziunilor de stat rusești pentru a difuza imagini ale războiului din Ucraina, relatează BBC.

De asemenea, grupul a spus că este implicat „în cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată”, adăugând că este îngrijorată de faptul că unele guverne ar putea să o considerere o amenințare.

„Amintiți-vă de noi când diverse puteri își îndreaptă atenția către noi, pentru că se va întâmpla”, a spus Anonymous. „Putem schimba lumea în bine. Aceasta a fost întotdeauna ideea”.

 

Forțele ucrainene spun că au reluat controlul în Ciuguiv

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:43 Oficialii ucraineni spun că forțele armate ale Ucrainei au preluat din nou controlul în orașul Ciuguiv din estul țării, relatează BBC.

Statul Major al Ucrainei a spus că forțele Kievului au capturat orașul de la trupele ruse și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei.

Oficialii ucraineni au mai susținut că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru orașul cu o populație de aproximativ 31.000 de oameni.

BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

Ciuguiv se află într-o locație strategică, în apropiere de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

Washingtonul acuză Moscova că recrutează sirieni să lupte în Ucraina

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:21 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au spus patru responsabili pentru cotidianul american.

Preţul petrolului se apropie de recordul absolut

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 08:20 Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit scurt timp, în cursul nopţii, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se, de recordul absolut înregistrat în 2008, relatează BBC.

Imediat după începerea tranzacţiilor electronice pe piaţa Brent, în nord-vestul Europei, preţul barilului de petrol a atins timp de câteva minute nivelul de 139,13 dolari. La aproximativ o oră de la începerea tranzacţiilor, preţul scăzuse la 130,45 de dolari.

Rusia anunță noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:36 Armata rusă a anunțat că va va deschide coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, relatează Reuters, care citeaza agenția de presă Interfax.

Coridoarele umanitare din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî vor fi deschise la cererea președintelui francez Emmanuel Macron, a anunțat ministerul rus al Apărării.

Mai multe încercări de evacuare a civililor prin coridoare umanitare au eșuat în ultimele zile.

Ministerul britanic al Apărării: Avansul trupelor rusești e „minim”

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:31 Ministerul Apărării din Marea Britanie arată în cel mai recent raport de informații că forțele rusești au făcut „avansuri minime pe teren” în weekend.

„Este foarte puțin probabil ca Rusia să-și fi atins cu succes obiectivele planificate până în prezent”, arată raportul. Ministerul spune că, în ultimele 24 de ore, un „nivel ridicat de lovituri aeriene și artilerie rusești” au continuat să vizeze ținte militare și civile din orașele ucrainene.

Atacurile recente au vizat Harkov, Mikolaev și Cernihiv și au fost deosebit de dure în Mariupol”, potrivit raportului.

Noi bombardamente rusești în Mikolaev

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:25 A Noi bombardamente rusești au vizat orașul-port Mikolaev din sudul Ucrainei, potrivit presei locale, care spune că atacul a început la 05:00, ora locală (06:00, ora României), relatează BBC.

Un videoclip postat de reporterul New York Times Michael Schwirtz pare să arate cerul nopții luminat de explozii. Schwirtz a scris pe Twitter că bombardamentele par să fie concentrate la periferia de est a orașului.

Directorul AIEA: Avem probleme de comunicare cu centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:17 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu se pot obține informații fiabile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub conducerea unui ofițer rus, pentru că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar legătura prin reţeaua mobilă este de proastă calitate, o evoluție pe care oficialul ONU o cataloghează drept „gravă”, care contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a sitului.

Oficial american: Rusia a lansat 600 de rachete în Ucraina

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 07:10 Rusia a lansat în total aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei asupra Ucrainei, a spus un înalt oficial american al apărării. El adaugă că Moscova a angajat aproximativ 95% din capacitatea sa de luptă în interiorul Ucrainei.

Au avut loc noi lupte la Herson și Mikolaiv, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, potrivit oficialului citat de CNN.

Dar trupele rusești au fost întâmpinate cu o puternică rezistență ucraineană, încetinind asaltul rusesc.

Zelenski: Rusia va bombarda întreprinderile din industria de apărare

ACTUALIZARE 7 MARTIE, ORA 00:10 Președintele Volodimir Zelenski a publicat duminică seară un nou mesaj, extrem de puternic: „Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! Rusia a anunțat că mâine (luni - n.r.) va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă!”

„Nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități, în acest război, pe pământul nostru. Vom găsi fiecare nemernic care ne-a împușcat oamenii în orașele noastre, care ne-a bombardat pământul, care a lansat rachete. Care a dat ordin și a apăsat „start”. Nu veţi găsi liniştea pe acest pământ, decât în mormânt!”, a mai spus președintele Ucrainei.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei bărbați s-au înecat în râul Tisa în timp ce încercau să fugă din Ucraina

Rusia și Belarus anunță că vor exersa în comun folosirea armelor nucleare tactice

Patru țări europene cu o lungă tradiție de neutralitate vor „extinderea” relațiilor cu NATO și apropierea de alianță

Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti către Transnistria: „Nu vrem ca lucrurile să explodeze”

Partenerii noștri