Live

Video Rusia a atacat cu o dronă navală un pod de lângă Odesa folosit pentru livrarea de arme occidentale prin România

Data actualizării: Data publicării:
Podul, asupra căruia Rusia a lansat atacuri cu rachete la începutul războiului, servește linia de cale ferată care leagă această regiune de România. Foto: Profimedia Images

Rusia a lovit un pod foarte important din regiunea ucraineană Odesa, acesta fiind primul atac rusesc cu o dronă navală de la începutul războiului din Ucraina, informează The Independent.

Camerele de supraveghere montate în zona podului Zatoka au surprins momentul în care un obiect care se deplasează pe apă se apropie foarte repede de țintă înainte să explodeze.

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că se teme că folosirea de aparate navale fără echipaj pun în pericol transportul civil din Marea Neagră.

Însă, analiștii militari se tem că, înainte de toate, strategia navală a Ucrainei va fi afectată de această nouă evoluție a războiului. „Nu se știa despre Rusia că ar avea aceste tipuri de drone sau că gândește în acești termeni”, a spus HI Sutton, analist în domeniul apărării și reporter al Open Source Intelligence, adăugând că atacul reprezintă o „nouă amenințare majoră pentru Ucraina”.

„O nouă schimbare în războiul din Marea Neagră”

„Dacă Rusia are capacitatea de a folosi aceste drone explozive împotriva țintelor de pe coasta ucraineană, dar Ucraina nu mai poate ataca în acest fel navele militare rusești, am putea vedea o nouă schimbare în războiul din Marea Neagră”, a explicat Sutton. „Și, de această dată, ar fi în avantajul Rusiei”.

Pe podul Zatoka, asupra căruia Rusia a lansat atacuri cu rachete la începutul războiului, trece linia de cale ferată spre România – o cale foarte importantă pentru aprovizionarea armatei ucrainene cu arme din Occident.

Ucraina nu a menționat nimic despre acest atac decât după 24 de ore de la incident, atunci când Zalujnîi a spus că i-a împărtășit îngrijorările sale cu privire la atacul rusesc generalului Mark Milley, șeful armatei americane,

Bloggerii ruși care scriu despre războiul din Ucraina au spus că Moscova a început să producă drone navale după ce au recuperat o astfel de barcă fără echipaj folosită de ucraineni pentru a ataca Crimeea anul trecut.

Dronele navale folosite de Ucraineni împotriva navelor militare rusești din Marea Neagră. Foto: Profimedia Images

Atacul vine într-o perioadă în care oficialii ucraineni spun că marea ofensivă rusească despre care aceștia au avertizat de mai mult timp a început în regiunea Donbas.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Partenerii noștri