Live

Rusia acuză Lituania de ”poziție extrem de agresivă” după ce președintele a îndemnat NATO să livreze avioane pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
"Operațiunea militară specială" din Ucraina s-a transformat deja într-un "război" din cauza interferențelor occidentale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat marţi la declarația președintelui Lituaniei prin care îndemna NATO să livreze Ucrainei toate armele de care este nevoie și spune că aceasta atestă "poziţia extrem de agresivă". Mai mult, el spune că este o provocare de ”escaladare a confruntării”, informează Reuters, citată de Agerpres.

Întrebat despre aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "În general, noi vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe".

"Desigur, este foarte trist că în aceste condiţii liderii marilor ţări europene, care conduc întreg procesul european, nu joacă din păcate un rol de echilibru", a adăugat Peskov.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat luni că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să nu mai stabilească "linii roşii" şi să livreze Ucrainei toate armele de care este nevoie, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază mare de acţiune.

Îndemnul lui Nauseda a survenit după deciziile de săptămâna trecută ale Germaniei şi SUA de a livra tancuri de luptă Ucrainei, decizie pe care Rusia a calificat-o din nou drept o escaladare a conflictului.

Ţările baltice Lituania, Letonia şi Estonia, care s-au aflat sub tutela Moscovei în cadrul Uniunii Sovietice până la destrămarea acesteia în 1991, sprijină puternic Ucraina şi susţin argumentul Kievului că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai repede posibil pentru a preveni o temută nouă ofensivă rusă.

Rusia a declanşat pe 24 februarie anul trecut o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka are o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin nu vrea să atace NATO, dar vrea să o distrugă. Ce plănuiește președintele rus: „E un joc lung. El are un avantaj”

Politico: Cum poate UE să oprească flota fantomă a Rusiei, care amenință acum Suedia

Zelenski: Ucraina va deveni membră NATO doar după ce câștigă războiul

Estonia acuză Rusia că îi încalcă spațiul aerian prin interferenţe GPS. O companie aeriană și-a anulat zborurile către estul Estoniei

Partenerii noștri