Live

Șeful diplomației UE spune că negocierile pentru reînființarea acordului nuclear iranian se vor relua „într-un interval acceptabil”

Data publicării:
Delegațiile Statelor Unite, Iranului, Uniunii Europene, Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Viena, în aprilie, pentru a discuta revenirea în acordul nuclear semnat în 2015. Foto: Getty Images

Negocierile blocate dintre Iran și puterile lumii pentru reînființarea acordului nuclear din 2015 vor fi reluate „curând”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, joi, relatează Reuters.

De cealaltă parte, Teheranul spune că evaluează rundele anterioare de negocieri de la Viena.

Declarația lui Borrell a fost făcută la o conferință de presă în capitala Qatarului, Doha, acesta referindu-se la discuțiile indirecte în Iran și SUA de la Viena, început din luna aprilie, și suspendate la două zile după ce extremistul Raisi a câștigat președinția Iranului, la alegerile din iunie.

Borrell a precizat că se așteaptă ca negocierile să fie reluate „într-un interval acceptabil de timp”. Ministerul iranian de externe a precizat, de asemenea, pentru Le Monde, că „Iranul a ajuns la concluzia că ne vom întoarce cu siguranță la negocierile de la Viena”.

Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene a adăugat că Iranul „nu va irosi nici măcar o oră înainte de a se întoarce la negocierile de la Viena, odată ce re-evaluarea rundelor anterioare se va fi încheiat”.

„Administrația Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să protejeze moștenirea lui Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Biden. Este o decizie pur politică și nu mai avem mult timp la dispoziție”, a adăugat Khatibzadeh.

În ciuda faptului că Iranul vrea să își readucă economia pe linia de plutire prin eliminarea sancțiunilor dure ale SUA, este de așteptat ca Raisi să adopte o poziție mai dură la reluarea negocierilor.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. Câți ani trăiește, în medie, un român

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Israelul dezvoltă un „dom cibernetic” împotriva atacurilor informatice iraniene

Iranul anunță sancțiuni împotriva SUA și Marii Britanii pentru că au ajutat Israelul

Partenerii noștri