Diplomați de top s-au întâlnit la Viena pentru a încerca salvarea acordului nuclear cu Iranul. SUA participă indirect

Data actualizării: Data publicării:
Diplomați ai mai multor state la masă, cu steaguri în spate
Delegațiile Statelor Unite, Iranului, Uniunii Europene, Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Viena, în aprilie, pentru a discuta revenirea în acordul nuclear semnat în 2015. Foto: Getty Images

Reprezentanții țărilor participante la acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 s-au întâlnit, marți, la Viena, pentru a discuta o posibilă „resuscitare” a acestui acord negociat de Administrația Obama în 2015 prin care Iranul își limita capacitățile nucleare și își lua angajamentul de a renunța la încercările de a dezvolta arma atomică. Deși până la acel moment Iranul respectase partea sa de înțelegere, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras, totuși, SUA din acord.

Discuţii menite să salveze acordul nuclear internaţional iranian au început marţi la Viena, iar Statele Unite au fost invitate să participe indirect, pentru prima oară după sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, informează AFP, citat de Agerpres.

„Şedinţa comisiei mixte a fost fructuoasă”, a declarat ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale, Mihail Ulyanov, la încheierea unei întâlniri de aproape două ore a semnatarilor JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune): Iran, Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, sub egida UE.

„Reluarea” acordului, încheiat în 2015 la Viena şi subminat de retragerea SUA din 2018 la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, „nu va veni imediat. Va lua timp”, a adăugat diplomatul rus.„Dar cel mai important (...) este că a început activitatea practică pentru a atinge acest obiectiv”.

„Pot să spun că, în ansamblu, întâlnirea a fost constructivă”, a declarat Abbas Araghchi, şeful delegaţiei iraniene, conform unei înregistrări video difuzate de canalul public de ştiri Irinn.

Statele Unite ale Americii au salutat, de asemenea, „o etapă constructivă şi binevenită”, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Aceste discuţii de la Viena, unde nu ne întâlnim direct cu iranienii aşa cum am spus, este o etapă binevenită, este o etapă constructivă, este o etapă potenţial utilă, pe măsură ce încercăm să stabilim ce sunt pregătiţi să facă iranienii pentru a reveni la respectarea tratatului şi, prin urmare, ce ar putea fi necesar să facem pentru a reveni şi noi la respectarea acestuia", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul sesiunii zilnice de informare.

Iranul promite să revină la respectarea angajamentelor după retragerea sancțiunilor

Discuţiile, fără accesul presei, au loc într-un hotel de lux din capitala Austriei, aflat la mică distanţă de hotelul în care este cazată delegaţia americană. Partea americană, al cărei emisar Rob Malley a sosit la Viena marţi la prânz, este informată în mod regulat cu privire la progresele realizate în cadrul discuţiilor de către europeni, Teheranul refuzând orice contact direct.

„Trebuie să profităm la maximum de acest spaţiu diplomatic pentru a readuce JCPOA pe drumul cel bun”, a declarat, de asemenea, pe Twitter secretarul general adjunct şi directorul politic al Serviciului european pentru acţiune externă Enrique Mora, care conduce negocierile.

Washingtonul a trimis semnale pozitive mai devreme spunând că este gata să „ridice sancţiunile care sunt în contradicţie cu acordul”, potrivit declaraţiilor făcute de Rob Malley pentru postul de televiziunea PBS. O „poziţie realistă şi promiţătoare” care „ar putea fi începutul corectării procesului greşit care a adus diplomaţia în impas”, a reacţionat guvernul iranian.

De îndată ce sunt retrase aceste măsuri punitive care îi sufocă economia, Iranul a promis să revină la respectarea angajamentele nucleare de care s-a eliberat treptat după retragerea SUA din acord. Dacă va fi necesar, Iranul va fi „pe deplin pregătit să îşi suspende măsurile corective”, a reafirmat luni Araghchi, care a solicitat „ridicarea sancţiunilor într-o singură etapă”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albă a declarat că se aşteaptă „la un proces lung şi dificil uneori”. Nu s-a decis nimic, a avertizat ea, menţionând că trimiterea la Viena a unui oficial de rang înalt demonstrează importanţa pe care Washingtonul o acordă acestor discuţii.

Kelsey Davenport, directoare privind politica de neproliferare în cadrul Asociaţiei pentru Controlul Armelor, consideră că „această diplomaţie de navetă nu este cu siguranţă ideală, dar UE este bine plasată pentru a scoate din impas şi pentru a coordona măsurile necesare pentru restabilirea acordului”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri