Live

Serbia laudă China pentru echipamentul militar trimis, cu care și-a „întărit semnificativ forțele armate”

Data publicării:
Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut o coordonare strategică mai intensă cu „prietenul de fier” Serbia atunci când s-a întâlnit cu președintele acesteia, Aleksandar Vucic, la Beijing săptămâna trecută. Sursa foto: Profimedia Images

Echipamentul militar chinez a întărit semnificativ forțele armate sârbe, în special un sistem de apărare aeriană și drone, a declarat vicepremierul Milos Vucevic, care este și ministrul Apărării, pentru presa de stat chineză, transmite Reuters.

„În ceea ce privește relațiile bilaterale Serbia-China, aș evidenția cooperarea militară-militară, precum și cooperarea economică și numeroase investiții, care sunt foarte importante pentru țara noastră”, a spus Milos Vucevic, pentru Global Times, într-un interviu publicat duminică.

Vucevic a spus că eforturile de a echipa și moderniza forțele armate sunt destinate apărării.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut o coordonare strategică mai intensă cu „prietenul de fier” Serbia atunci când s-a întâlnit cu președintele acesteia, Aleksandar Vucic, la Beijing săptămâna trecută, promițând sprijin Serbiei în protejarea suveranității și integrității teritoriale.

Vucevic a spus că sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3 al Chinei și UAV-urile sale CH-95 și CH-92A au fost „fără îndoială” printre cele mai importante sisteme de apărare pe care le-a achiziționat Serbia.

Țara balcanică și-a prezentat rachetele sol-aer produse din China, împreună cu alte echipamente militare achiziționate atât din Rusia, cât și din Occident, în aprilie anul trecut.

Serbia a cumpărat sistemul de apărare sol-aer FK-3, similar cu S-300 al Rusiei sau cu sistemul U.S. Patriot, în 2019. Acesta a fost livrat anul trecut.

Tensiunile au crescut în ultimele luni între Serbia și Kosovo, care și-au declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și intervenția NATO din 1999.

Atât Statele Unite, cât și Rusia, care susține în mod tradițional Serbia, au declarat că monitorizează situația.

Vucevic a spus că Serbia își va spori capacitățile de a-și proteja independența, dar nu a precizat dacă va achiziționa mai multe echipamente militare chinezești.

Cu toate acestea, el a spus că este sigur că cele două țări își vor dezvolta relațiile, deoarece China este unul dintre cei „cei mai de încredere” prieteni ai Serbiei.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Companii chineze vor exploata mai multe zăcăminte de petrol și gaze din Irak, al doilea cel mai mare producător din OPEC

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, vizită oficială în Serbia la invitația Tamarei Vucic

Biden va anunța tarife mai mari aplicate unor importuri din China. Mașinile electrice ar putea fi taxate de 4 ori mai mult

Nou incident naval în Marea Chinei de Sud: Beijingul acuză SUA că a „încălcat grav a suveranitatea și securitatea Chinei”

Partenerii noștri