Serbia laudă China pentru echipamentul militar trimis, cu care și-a „întărit semnificativ forțele armate”

Data publicării:
(BRF2023)CHINA BEIJING XI JINPING PENG LIYUAN BELT AND ROAD FORUM BANQUET (CN)
Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut o coordonare strategică mai intensă cu „prietenul de fier” Serbia atunci când s-a întâlnit cu președintele acesteia, Aleksandar Vucic, la Beijing săptămâna trecută. Sursa foto: Profimedia Images

Echipamentul militar chinez a întărit semnificativ forțele armate sârbe, în special un sistem de apărare aeriană și drone, a declarat vicepremierul Milos Vucevic, care este și ministrul Apărării, pentru presa de stat chineză, transmite Reuters.

„În ceea ce privește relațiile bilaterale Serbia-China, aș evidenția cooperarea militară-militară, precum și cooperarea economică și numeroase investiții, care sunt foarte importante pentru țara noastră”, a spus Milos Vucevic, pentru Global Times, într-un interviu publicat duminică.

Vucevic a spus că eforturile de a echipa și moderniza forțele armate sunt destinate apărării.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut o coordonare strategică mai intensă cu „prietenul de fier” Serbia atunci când s-a întâlnit cu președintele acesteia, Aleksandar Vucic, la Beijing săptămâna trecută, promițând sprijin Serbiei în protejarea suveranității și integrității teritoriale.

Vucevic a spus că sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune FK-3 al Chinei și UAV-urile sale CH-95 și CH-92A au fost „fără îndoială” printre cele mai importante sisteme de apărare pe care le-a achiziționat Serbia.

Țara balcanică și-a prezentat rachetele sol-aer produse din China, împreună cu alte echipamente militare achiziționate atât din Rusia, cât și din Occident, în aprilie anul trecut.

Serbia a cumpărat sistemul de apărare sol-aer FK-3, similar cu S-300 al Rusiei sau cu sistemul U.S. Patriot, în 2019. Acesta a fost livrat anul trecut.

Tensiunile au crescut în ultimele luni între Serbia și Kosovo, care și-au declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și intervenția NATO din 1999.

Atât Statele Unite, cât și Rusia, care susține în mod tradițional Serbia, au declarat că monitorizează situația.

Vucevic a spus că Serbia își va spori capacitățile de a-și proteja independența, dar nu a precizat dacă va achiziționa mai multe echipamente militare chinezești.

Cu toate acestea, el a spus că este sigur că cele două țări își vor dezvolta relațiile, deoarece China este unul dintre cei „cei mai de încredere” prieteni ai Serbiei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri