Live

Donald Trump vrea să-l demită pe preşedintele Băncii centrale a SUA (presă)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/ GettyImages

Președintele american Donald Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe preşedintele Băncii centrale, agasat de decizia de miercuri a instituţiei de a creştere rata dobânzii, relatează sâmbătă media americane, citând surse apropiate preşedintelui, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto: Guliver/Getty Images

Rezerva Federală Americană (FED) nu a putut fi contactată pentru a comenta această informaţie şi pentru a preciza dacă un astfel de demers are un fundament juridic.

Canalul de informaţii CNN, care citează persoane informate despre aceste discuţii, indică faptul că Donald Trump ar fi început să-şi consulte consilierii în ceea ce priveşte legalitatea unui astfel de demers, care ar provoca fără îndoială agitaţie pe pieţele financiare din lumea întreagă.

Wall Street a înregistrat în această săptămână cea mai gravă scădere săptămânală din 2008, declanşată de creşterea ratei dobânzii, ameninţarea blocajului parţial al serviciilor guvernului - care s-a concretizat sâmbătă -, precum şi de războiul comercial şi de perspectiva unei încetiniri economice a SUA.

Liderul de la Casa Albă a criticat tot timpul FED, ieşind din rezerva obişnuită a preşedinţilor de a nu comenta deciziile instituţiei pentru a-i respecta independenţa.

În această săptămână, el a declarat că dacă Banca centrală ar creştere rata dobânzii, ar fi o "greşeală". Însă comitetul monetar a sfidat presiunile şi avertismentele preşedintelui, luând o decizie în acest sens.

O tentativă a de pune capăt mandatului lui Jerome Powell ar fi cu totul neobişnuită şi ar reprezenta un atac direct asupra independenţei puternicei Bănci centrale, care joacă un rol major pentru prima economie a planetei.

Înfiinţată în urmă cu peste 100 de ani, FED este Banca centrală cea mai puternică din lume şi are dubla misiune de a controla inflaţia şi de a combate şomajul.

În octombrie, Donald Trump a dat asigurări că nu mai vrea să-l demită pe Jerome Powell, însă în noiembrie criticile sale au fost şi mai intense decât în trecut. El a declarat atunci că este "mai mult decât nemulţumit" pentru că l-a nominalizat pentru înlocuirea lui Janet Yellen.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cea mai proastă din istorie. E șocantă”. O româncă a fost ”pusă la zid” pentru ce a făcut la Londra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Biden îl ironizează pe Trump la cina corespondenților de la Casa Albă: Sunt un bărbat matur, într-o cursă împotriva unui copil de 6 ani

Posibilul vicepreședinte al lui Trump a recunoscut că și-a ucis câinele: „L-am urât”

Victoria lui Trump, risc existențial pentru unitatea Europei. Cum ar putea fi dezbinată UE dacă magnatul revine la Casa Albă (Politico)

Alegerile din SUA, cel mai urmărit eveniment electoral în 2024. „Guvernul a fost conceput ineficient și să aibă conflicte interne”

Partenerii noștri