Live

Galerie Foto Trei ani de la explozia din Beirut, cea mai puternică deflagrație accidentală din secolul 21, soldată cu 219 morți și 7000 de răniți

Data actualizării: Data publicării:
O serie de explozii puternice s-au produs pe 4 august 2020 în Beirut, devastând portul capitalei Libanului și provocând daune uriașe și numeroase victime. Cea mai puternică dintre aceste explozii a fost şi una dintre cele mai puternice explozii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară. Sursa foto: Profimedia Images

O serie de explozii puternice s-au produs pe 4 august 2020 în Beirut, devastând portul capitalei Libanului și provocând daune uriașe și numeroase victime.

Cea mai puternică dintre aceste explozii a fost şi una dintre cele mai puternice explozii din istorie care nu a fost produsă de o bombă nucleară. Totodată, a fost cea mai puternică explozie accidentală din secolul 21.

Peste 2750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate în condiții improprii în portul Beirut de șase ani, au explodat.

Cercetătorii au analizat propagarea undei de şoc, pornind de la sunetele surprinse în clipurile video şi de la analiza cadru cu cadru a acestora, precum şi dimensiunea mingii de foc produsă de explozie. Ei au ajuns la concluzia că această explozie catastrofală a fost echivalentă cu detonarea a minimum 500 şi până la 1.100 de tone de TNT - adică aproximativ 5% din puterea de distrugere a bombei nucleare aruncată de SUA asupra Japoniei la Hiroshima, în data de 6 august 1945.

Explozia a avariat aproximativ jumătate dintre clădirile din Beirut, ducând la evacuarea a peste 250.000 de oameni, iar silozurile din port ce depozitau aproximativ 85% din cerealele Libanului au fost fie distruse fie avariate atât de grav încât cerealele nu au mai fost bune pentru consum. Bilanțul exploziilor a fost de 218 morți, peste 110 dispăruți și 7000 de răniți.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt morți după o explozie într-un restaurant din Beirut

Mesaje anti-Hezbollah pe ecranele din aeroportul din Beirut. Au fost catalogate ca „opera diavolului”

Mii de oameni au participat la înmormântarea lui Saleh al-Arouri, adjunctul liderului Hamas, la Beirut

Șeful Hezbollah promite că gruparea sa nu o să „tacă” după uciderea lui Saleh al-Arouri de către Israel

Partenerii noștri