Mii de oameni au participat la înmormântarea lui Saleh al-Arouri, adjunctul liderului Hamas, la Beirut

Data publicării:
înmormântare hamas la beirut
Libanezii care nu au ieșit pe străzi au urmărit procesiunea la televizor. Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni au participat cu bannere și steaguri palestiniene la înmormântarea adjunctului liderului Hamas, Saleh al-Arouri, la Beirut, la două zile după asasinarea acestuia într-un atac în capitala libaneză Beirut, transmite BBC.

Mulțimile purtau bannere cu poza lui și fluturau steaguri palestiniene și ale grupării Hamas pe străzi. Sunetul care acompania procesiunea era asurzitor, cu muzică, rugăciuni și focuri de armă puternice.

libaneze la înmormântarea numărului 2 hamas
sursa foto: Profimedia Images

Al-Arouri a fost o figură cheie în Brigăzile Izzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas și un aliat apropiat al lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas.

Oamenii au purtat pe străzile din Beirut sicriele șefului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri și ale membrilor Hamas Azzam al-Aqra și  Mohammed er Reis asasinați în urma unei lovituri cu drone israeliene, la Moscheea Imam Ali din districtul Tariq Al-Jadida din Beirut.

Funeral of Hamas deputy chief Saleh al-Arouri
sursa foto: Profimedia Images

Peste tot în Liban, oamenii au urmărit procesiunea la televizor, întrebându-se cum le afectează uciderea acestuia țara.

procesiune înmormântare beirut
sursa foto: Profimedia Images

Asasinarea lui Al-Arouri a fost o lovitură pentru Hamas, dar a lovit și aliatul său Hezbollah, puternica mișcare libaneză susținută de Iran, cu lovituri la Dahiyeh, o suburbie a orașului care este un bastion pentru grup.

Ce va decide să facă Hassan Nasrallah, influentul lider Hezbollah

La mai puțin de 24 de ore de la atac, el se adresa adepților săi, într-un discurs care fusese programat pentru a-l comemora pe comandantul iranian Qassem Soleimani, ucis într-o lovitură cu dronă americană în urmă cu patru ani. Nu putea ignora ceea ce tocmai se întâmplase în propria lui curte.

Ca de obicei, Nasrallah a vorbit dintr-o locație nedezvăluită și a descris asasinarea lui al-Arouri drept o „agresiune flagrantă israeliană” care nu va rămâne nepedepsită. „Dacă inamicul se gândește să ducă un război împotriva Libanului, bătălia noastră va fi fără limite sau reguli”, a spus el.

Dar, în mod esențial, nu a existat nicio amenințare deschisă de a ataca Israelul, care nici nu a confirmat sau negat implicarea în asasinat și nici vreun indiciu despre cum ar putea acționa Hezbollah.

Scopurile Hezbollah

Unul dintre scopurile Hezbollah este distrugerea Israelului, care vede gruparea ca un inamic mai formidabil decât Hamas. Hezbollah are un arsenal vast de arme, inclusiv rachete ghidate cu precizie, care pot lovi adânc în teritoriul israelian, precum și zeci de mii de luptători bine antrenați și feroce în luptă.

De la începutul războiului Israel-Hamas în octombrie, Hezbollah a atacat poziții din nordul Israelului aproape în fiecare zi, descriind acțiunile drept sprijinul său pentru grupul palestinian. Armata israeliană a ripostat, dar până acum violența a fost limitată în mare parte în zonele de-a lungul graniței Liban-Israel.

Hezbollah și-a calculat acțiunile pentru a preveni un război la scară largă cu Israelul și nu există niciun indiciu că această strategie se va schimba. Mulți de aici își amintesc încă de distrugerea cauzată de conflictul de o lună dintre Israel și Hezbollah din 2006 și, în condițiile în care Libanul suferă o criză economică masivă, practic nu există sprijin public pentru nicio confruntare militară.

Autoritățile israeliene au avertizat Hezbollah împotriva escaladării conflictului. Ministrul Apărării Yoav Gallant a spus în trecut că armata israeliană ar putea face Beirutului ceea ce face în Gaza. Unii oficiali israelieni înalți au susținut acțiuni suplimentare împotriva grupului pentru a elimina amenințarea la adresa comunităților din nord, evacuate pe fondul atacurilor constante ale Hezbollah.

Nasrallah este de așteptat să se adreseze din nou susținătorilor săi vineri. Ultimul său discurs poate fi un indiciu că, indiferent de motiv, vrea să evite declanșarea unui conflict mai mare cu Israelul. Cu toate acestea, trebuie să fie văzut că dă un răspuns la atacul de la Beirut. Dar orice reacție va fi probabil calibrată pentru a evita represaliile puternice din partea Israelului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri