Șeful Hezbollah promite că gruparea sa nu o să „tacă” după uciderea lui Saleh al-Arouri de către Israel

Data publicării:
Sayyed Hassan Nasrallah
Sayyed Hassan Nasrallah a transmis condoleanțe grupării Hamas. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Șeful grupării Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat miercuri că uciderea de către Israel a numărului doi al grupării palestiniene aliate Hamas, Saleh al-Arouri, la Beirut, a fost „o crimă majoră și periculoasă în legătură cu care nu putem să tăcem”, transmite Reuters.

Într-un discurs televizat, Sayyed Hassan Nasrallah a oferit condoleanțe grupării Hamas pentru ceea ce el a numit o „agresiune flagrantă israeliană”, marți seara, care l-a ucis pe Saleh al-Arouri.

Atacul de marți a lovit suburbia Dahiyeh din sudul Beirutului, în ceea ce analiștii au spus că ar putea fi, de asemenea, un mesaj din partea Israelului către Hezbollah, că până și principalul său bastion poate fi vizat.

A fost prima lovitură care a lovit Beirutul după aproape trei luni de schimburi de focuri zilnice între armata israeliană și Hezbollah, care au fost limitate doar la regiunea de graniță.

Hezbollah a lansat rachete peste graniță pe 8 octombrie în sprijinul Hamas, care a efectuat un atac mortal în sudul Israelului în ziua precedentă și a provocat o campanie aprigă de bombardare israeliană asupra Fâșiei Gaza.

Hezbollah, fondat de Gărzile Revoluționare din Iran în 1982, este vârful de lance al unei alianțe susținute de Teheran, ostilă Israelului și Statelor Unite. A purtat un război de o lună împotriva Israelului în 2006.

Nasrallah a spus că acțiunea „rapidă” a Hezbollah din 8 octombrie și bombardamentele transfrontaliere de atunci au împiedicat o campanie mai largă de bombardare a Israelului asupra Libanului și au arătat că capacitatea Israelului de a descuraja astfel de atacuri „s-a prăbușit”.

El a promis că nu vor exista „plafoane” și „nici reguli” pentru luptele grupării sale dacă Israelul ar alege să lanseze un război împotriva Libanului.

„Cine se gândește la război cu noi – într-un cuvânt, va regreta”, a spus Nasrallah.

Peste 120 de luptători Hezbollah au fost uciși în bombardamentele israeliene, împreună cu aproape două duzini de civili. Cel puțin nouă soldați israelieni au fost, de asemenea, uciși în schimburi de focuri.

Arouri a fost creditat pentru restabilirea relației Hamas cu Hezbollah, după ce grupurile au susținut părțile opuse în războiul care a izbucnit în Siria în 2011.

Nasrallah a vorbit miercuri pentru a comemora patru ani de la uciderea comandantului Forței Quds, Qassem Soleimani, într-o lovitură americană cu drone asupra Bagdadului.

El a spus că zecile de morți în două explozii la o ceremonie în Iran pentru comemorarea lui Soleimani au fost „țintite”. Oficialii iranieni au dat vina pe „terorişti”.

A fost al treilea discurs al lui Nasrallah din 7 octombrie. În primul său discurs mult așteptat din 3 noiembrie, Nasrallah a avertizat Statele Unite că prevenirea unui conflict regional depinde de oprirea atacurilor israeliene asupra Gaza.

În al doilea său discurs, aproximativ o săptămână mai târziu, el a spus că frontul împotriva Israelului va rămâne activ.

Miercuri, el a spus că va vorbi din nou pe 5 ianuarie mai detaliat despre operațiunile Hezbollah din sud.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri