Galerie Foto Ucraina construiește „linia Zelenski” pentru a opri atacurile Rusiei. Costul fortificațiilor: aproape 500 de milioane de dolari
Ucraina va construi 2.000 de kilometri de fortificații, a anunțat luni președintele Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram, în urma unei întâlniri avute cu șefii armatei și ai mai multor ministere, informează Kyiv Independent.
Afirmația vine în contextul în care același Zelenski a anunțat că înaintarea Rusiei în estul Ucrainei „a fost oprită” și că „rușii nu mai înaintează” după ce au înregistrat pierderi grele în oameni și tehnică de luptă.
Premierul ucrainean, Denis Șmihal, preciza în luna ianuarie că guvernul de la Kiev va aloca în jur de 17,5 miliarde de hrivne - aproximativ 466 de milioane de dolari - pentru construirea acestei linii de fortificații , replica Ucrainei la „linia Surovikin” construită de ruși, care a oprit contraofensiva armatei ucrainene din vara lui 2023.
Pe rețelele sociale, unii comentatori au botezat linia de fortificații ucrainene drept „linia Zelenski” sau „zidul lui Zelenski”.
⚡️Construction of fortifications by the engineering troops of the Armed Forces of 🇺🇦Ukraine in the Zaporizhzhia direction pic.twitter.com/Gl5gvM7Odw
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) March 7, 2024
O analiză realizată recent de Frontelligence, un grup ucrainean de analize militare bazate pe informații din surse deschise (OSINT) avertiza asupra „lipsei de fortificații robuste, întărite cu beton și grinzi de lemn de-a lungul liniilor de apărare ale armatei ucrainene.
„Construirea de poziții defensive strategice necesită o abordare multiplă și profesionistă, dincolo de eforturile depuse de militari. E nevoie de echipament specializat precum buldozere, excavatoare, macarale, producție de ciment, camioane, logistică. Un astfel de proiect presupune voință politică și implicarea leadershipului din sectoarele civile pentru mobilizarea resurselor civile”, se arată în analiza Frontelligence.
Key insights from our analysis (Complete report accessible on the website provided in my bio) concerning the post-Avdiivka situation, fortifications, and anticipations.
— Tatarigami_UA (@Tatarigami_UA) February 28, 2024
Kindly consider liking, sharing, and following us for better visibility.
🧵Thread: pic.twitter.com/YwN7gXZeJP
Autoritățile de la Kiev au fost criticate, încă din toamna anului trecut, pentru progresul lent realizat în fortificarea liniilor defensive ale armatei ucrainene. În luna noiembrie, un „grup de lucru” a fost înființat cu scopul de a coordona acest proiect, notează publicația ucraineană.
Zelenski a precizat că a fost informat de premierul Șmihal în legătură cu „ritmul în care se desfășoară construirea noilor linii defensive” ale Ucrainei.
Construriea a 2.000 de kilometri de fortificații, de-a lungul a trei linii de apărare reprezintă „o sarcină uriașă, dar ritmul (în care au loc lucrările) e bun”, a spus Zelenski.
După doi ani de război, ucrainenii au început să fortifice linia frontului care a rămas aproape neschimbată de luni bune. În fața unor viitoare ofensive ale rușilor, Ucraina construiește fortificații „24 de ore din 24”, potrivit oficialilor de la Kiev.
Critici cu privire la vulnerabilitatea liniilor defensive ucrainene, sau chiar cu privire la lipsa lor, au apărut în special în urma înaintării rapide a trupelor ruse la vest de oraşul Avdiivka, după ce această localitate, considerată o redută puternic fortificată a armatei ucrainene, a căzut luna trecută sub controlul trupelor ruse după patru luni de asediu.
Unii comentatori au remarcat contrastul faţă de puternicele linii defensive ruseşti, mai ales acelea din sudul ocupat al Ucrainei pe care trupele Kievului nu au reuşit să le străpungă în contraofensiva eşuată din vara anului trecut. Acum, ucrainenii întăresc linia forntului, iar pe rețelele sociale au fost publicate imagini din regiunea Zaporojie, unde sunt construite buncăre, tranșee și sunt amplasate bariere în fața tancurilor și blindatelor, cunoscute sub numele de „dinți de dragon”.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News