Live

Comisar european: Balcanii de Vest ar putea deveni o „nouă poartă energetică” a Europei

Data publicării:
Președintele sârb Aleksandar Vucic (dreapta) și comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi (stânga). Foto: Profimedia Images

Balcanii de Vest ar putea deveni o „nouă poartă energetică” a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare „pe noi rute, din surse diferite şi într-un mod mult mai fiabil”, a afirmat luni comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul comisiei pentru afaceri europene a parlamentului ungar, relatează MTI.

Referindu-se la un viitor summit Balcanii de Vest-UE la Tirana, Oliver Varhelyi a spus că alegerea locului „indică în mod clar faptul că extinderea a devenit una dintre cele trei priorităţi principale pentru UE”.

„Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în Europa nu pot fi asigurate fără extindere”, a spus comisarul, adăugând că Europa nu poate nici să concureze la nivel global, nici să-şi protejeze interesele geopolitice regionale fără a integra pe deplin Balcanii de Vest, conform Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfășoară la Tirana, în Republica Albania, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au venit primele oferte: Radu Drăgușin poate pleca de la Tottenham după șase luni! Urmează întâlnirea decisivă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Astăzi începe un nou capitol pentru Polonia”. Comisia Europeană anunță că renunță la sancțiunile pentru încălcarea statului de drept

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Partenerii noștri