Comisar european: Balcanii de Vest ar putea deveni o „nouă poartă energetică” a Europei

Data publicării:
Aleksandar Vucic - Oliver Varhelyi joint press conference
Președintele sârb Aleksandar Vucic (dreapta) și comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi (stânga). Foto: Profimedia Images

Balcanii de Vest ar putea deveni o „nouă poartă energetică” a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare „pe noi rute, din surse diferite şi într-un mod mult mai fiabil”, a afirmat luni comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul comisiei pentru afaceri europene a parlamentului ungar, relatează MTI.

Referindu-se la un viitor summit Balcanii de Vest-UE la Tirana, Oliver Varhelyi a spus că alegerea locului „indică în mod clar faptul că extinderea a devenit una dintre cele trei priorităţi principale pentru UE”.

„Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în Europa nu pot fi asigurate fără extindere”, a spus comisarul, adăugând că Europa nu poate nici să concureze la nivel global, nici să-şi protejeze interesele geopolitice regionale fără a integra pe deplin Balcanii de Vest, conform Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, care se desfășoară la Tirana, în Republica Albania, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri