Live

Josep Borrell: Atacul de la Odesa demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale

Data actualizării: Data publicării:
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

„UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Borrell pe Twitter.

Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă un atac rusesc asupra portului comercial din Odesa, un punct cheie pentru exportul de cereale prin Marea Neagră.

„Inamicul a atacat portul maritim comercial cu rachete de croazieră din clasa Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea ucraineană, în timp ce două au lovit infrastructura portului”, au relatat surse ucrainene din Odesa, potrivit Ukrinform - relatează EFE.

Ukrinform aminteşte apoi rolul cheie al acestui port pentru exportul de cereale, precum şi acordul încheiat vineri la Istanbul cu Rusia în acest domeniu, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Acest acord, încheiat sub auspiciile Turciei şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, prevede un coridor maritim pentru a atenua criza alimentară cauzată de blocada rusă asupra porturilor ucrainene din Marea Neagră.

Secretarul general al ONU „condamnă fără echivoc” atacul 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamnă fără echivoc” atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odesa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război, transmit AFP şi Reuters.

„Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa”, a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

„Deplina implementare (a acordului) de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă”, se mai spune în comunicat.

„De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob”, adaugă textul menţionat.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, ar trebui să uşureze situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Preşedintele Consiliului European: „Orice proiect democratic este, prin natura sa, muritor”

Protest uriaș în capitala Georgiei. 20.000 de oameni au manifestat la Tbilisi împotriva legii „influenţei străine”

Partenerii noștri