Zelenski: „Este responsabilitatea ONU să garanteze respectarea acordului pentru deblocarea cerealelor”

Data publicării:
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat în mesajul de vineri noapte că ONU este responsabilă de respectarea acordului privind exportul de cereale ucrainene încheiat la Istanbul, relatează AFP.

„Toată lumea înţelege că Rusia s-ar putea angaja în provocări, încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum este responsabilitatea lor să garanteze respectarea acordului”, a declarat liderul de la Kiev, conform agenției Ukrinform.

„Acordul corespunde în totalitate intereselor Ucrainei”, a mai spus preşedintele ucrainean, adăugând că armata ucraineană controlează „100% accesul la porturi”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit lui Zelenski, acordul va permite exportarea a aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut, precum şi din cea din anul curent.

„Este vorba de veniturile agricultorilor, de întregul sector agricol şi de bugetul de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari”, a mai subliniat preşedintele ucrainean.

„Există şansa de a reduce gravitatea crizei alimentare cauzate de Rusia şi de a preveni o catastrofă globală - o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în cele care ne ajută", a adăugat acesta, citat de Agerpres.

„Aceasta este o altă demonstraţie că Ucraina este capabilă să reziste acestui război”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război.

Captură de ecran din 2022.07.22 la 17.40.44
Blocarea exporturilor de grâu din Ucraina a provocat o criză alimentară globală. Fiecare dintre reprezentanții celor două state, Ucraina și Rusia, au semnat pe rând acordul, în prezenta ministrului turc al Apărării, a președintelui turc și a secretarului general al ONU. Foto: Captură BBC

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa secretarului general al ONU Antonio Guterres, venit de urgenţă la Istanbul joi seară, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Oficialii ONU au spus că speră ca transporturile preliminare să înceapă cât mai curând sâmbătă, cu speranța de a atinge nivelurile de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene, adică o rată de 5 milioane de tone de cereale pe lună. Acordul va fi valabil pentru 120 de zile, dar va putea fi reînnoit și nu se așteaptă ca acesta să fie întrerupt prea curând.

Președintele ucrainean a mai spus vineri că exclude o încetare a focului fără ca Ucraina să recupereze teritoriile cucerite de Rusia de la începutul războiului.

Citește și: Primele efecte ale acordului semnat vineri la Istanbul: prețul grâului a început să scadă

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri