Live

Preşedintele francez anunţă lansarea unei ample consultări a cetăţenilor asupra sfârşitului vieţii

Data publicării:
Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi lansarea unei ample consultări a cetăţenilor asupra sfârşitului vieţii, în vederea unui posibil nou "cadru legal" până la finele lui 2023.

Legislaţia franceză interzice în prezent eutanasia şi sinuciderea asistată, însă permite o "sedare profundă şi continuă până la deces" pentru bolnavii în fază terminală şi în foarte mare suferinţă, cu speranţă de viaţă ''pe termen scurt''.

O convenţie a cetăţenilor va fi "constituită din octombrie" şi îşi va face publice concluziile în martie, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat citat de Agerpres. Dezbateri vor fi organizate în teritorii "pentru a merge spre cetăţeni", iar guvernul va angaja "o muncă transparentă şi concertată" cu parlamentarii, a adăugat Preşedinţia.

Anunţul lui Macron survine în urma publicării, marţi dimineaţa, a unui aviz al Comisiei franceze consultative de etică, ce a apreciat că "un ajutor activ pentru a muri" s-ar putea aplica în Franţa, însă "în anumite condiţii stricte".

Dacă o nouă lege asupra sfârşitului vieţii ar urma să fie discutată, "există o cale pentru o aplicare etică a unui ajutor activ pentru a muri", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă unul dintre membrii comisiei, Alain Claeys. Însă, această evoluţie ar presupune "unele condiţii stricte în legătură cu care nu ar fi posibile compromisuri", a apreciat totuşi acesta.

Comisia pledează pentru accelerarea eforturilor în favoarea îngrijirilor paliative.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste violente în Franța. Zeci de persoane arestate la Paris. Magazine sparte, forțele de ordine intervin cu gaze lacrimogene

Țările G7 s-au angajat să-și închidă centralele pe cărbune până în 2035

Înainte să-și viziteze aliații din Serbia și Ungaria, dictatorul chinez se va întâlni cu Macron și Von der Leyen la Paris

Franța „dă prioritate” economiei de război și accentuează producția de rachete

Partenerii noștri