Preşedintele francez anunţă lansarea unei ample consultări a cetăţenilor asupra sfârşitului vieţii

Data publicării:
EUTHANASIA
Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi lansarea unei ample consultări a cetăţenilor asupra sfârşitului vieţii, în vederea unui posibil nou "cadru legal" până la finele lui 2023.

Legislaţia franceză interzice în prezent eutanasia şi sinuciderea asistată, însă permite o "sedare profundă şi continuă până la deces" pentru bolnavii în fază terminală şi în foarte mare suferinţă, cu speranţă de viaţă ''pe termen scurt''.

O convenţie a cetăţenilor va fi "constituită din octombrie" şi îşi va face publice concluziile în martie, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat citat de Agerpres. Dezbateri vor fi organizate în teritorii "pentru a merge spre cetăţeni", iar guvernul va angaja "o muncă transparentă şi concertată" cu parlamentarii, a adăugat Preşedinţia.

Anunţul lui Macron survine în urma publicării, marţi dimineaţa, a unui aviz al Comisiei franceze consultative de etică, ce a apreciat că "un ajutor activ pentru a muri" s-ar putea aplica în Franţa, însă "în anumite condiţii stricte".

Dacă o nouă lege asupra sfârşitului vieţii ar urma să fie discutată, "există o cale pentru o aplicare etică a unui ajutor activ pentru a muri", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă unul dintre membrii comisiei, Alain Claeys. Însă, această evoluţie ar presupune "unele condiţii stricte în legătură cu care nu ar fi posibile compromisuri", a apreciat totuşi acesta.

Comisia pledează pentru accelerarea eforturilor în favoarea îngrijirilor paliative.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri