Live

România a avut, alături de Portugalia, cea mai mare creștere a comerțului din UE

Data publicării:
Foto: GettyImages

România și Portugalia au avut, cu 3,9%, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din comerț din UE, în iulie, în comparație cu luna precedentă, conform Eurostat, scrie Mediafax.

În iulie 2020, o lună marcată de o oarecare relaxare a măsurilor de izolare COVID-19 în multe state membre, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a scăzut cu 1,3% în zona euro și cu 0,8% în UE, comparativ cu iunie 2020, conform Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 5,3% în zona euro și cu 5,1% în UE.

În iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,7% în UE.

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iunie 2020, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% pentru produsele nealimentare, au rămas neschimbate pentru alimente, băuturi și tutun și au crescut cu 4,3% pentru carburanții auto. În UE, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,3% pentru produsele nealimentare, a crescut cu 0,1% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 4,6% pentru combustibilii auto.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrat în Belgia (-5,1%), Finlanda (-2,0%) și Estonia (-1,5%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Portugalia și România (ambele + 3,9%), precum și Malta (+ 3,2%).

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 0,5% pentru produsele nealimentare, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 10,8%.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,1% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 9,6%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Irlanda (+ 9,1%), Lituania (+ 6,8%) și Olanda (+ 6,0%). Cele mai mari scăderi au fost observat în Bulgaria (-17,5%), Malta (-8,1%) și Luxemburg (-6,1%).

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ce a spus Anamaria Prodan, după ce Laurențiu Reghecampf a fost pus sub urmărire penală și s-a numit ”victimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Victoria lui Trump, risc existențial pentru unitatea Europei. Cum ar putea fi dezbinată UE dacă magnatul revine la Casa Albă (Politico)

Platforma chineză Shein trebuie să se conformeze cu reguli mai stricte în UE. Decizia Comisiei Europene

Burduja: Eurostat confirmă că românii plătesc printre cele mai mici preţuri la energie din Uniunea Europeană

Vicepreședintele Turciei a venit în vizită oficială în România și s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu

Partenerii noștri