Live

Theresa May a cerut o nouă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului, până la data de 30 iunie, după alegerile europarlamentare, în condițiile în care Bruxellesul a fost de acord cu o amânare până pe 12 aprilie, deoarece parlamentarii de la Londra nu au ajuns la un acord de retragere.

Theresa May i-a trimis o scrisoare lui Donald Tusk, președintele Consiliului European pentru a cere o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE la data de 30 iunie.

După amânarea datei de 29 martie, Regatul Unit ar trebui să părăsească UE în data de 12 aprilie.

Această nouă cerere de amânare are loc în contextul în care parlamentarii britanici nu au ajuns la un acord privind Brexitul.

Potrivit BBC, May a propus ca, dacă Parlamentul adoptă un acord la timp, Marea Britanie să piasă din UE înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

În același timp, ea l-a anunțat pe Tusk că vor fi pregătiți și candidați pentru aceste alegeri, în cazul în care nu se ajunge la un acord.

În scrisoare, May îi spune lui Tusk că „impasul nu poate continua”, deoarece „creează incertitudine și afectează încrederea în politica” din Marea Britanie.

Ea a adăugat că, dacă în urma discuțiilor cu laburiștii nu poate fi stabilită „o abordare unitară” în Parlament, aceștia vor fi rugați să voteze în schimb o serie de opțiuni pe care guvernul este „gata să le aplice”.

Între timp, televiziunea publică de la Londra a anunțat că președintele Consiliului European ar vrea să propună Marii Britanii o extindere „flexibilă” de 12 luni a datei pentru Brexit. Planul lui Donald Tusk ar permite Londrei să iasă din Uniunea Europeană de îndată ce Parlamentul ar ratifica un acord de Brexit.

Propunerea lui Donald Tusk are însă nevoie de aprobarea unanimă a liderilor UE, care vor avea un summit săptămâna viitoare.

Theresa May a declarat anterior că o nouă amânare a Brexitului este necesară pentru a evita ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord, un scenariu ce ar crea probleme în primul rând mediului de afaceri. Totuși, parlamentarii britanici vor ca această nouă amânare să nu fie pe termen prea lung, însă ar trebui să ia o decizie până la 10 aprilie, pentru a o putea prezenta la summitul UE de săptămâna viitoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Zaharova amenință cu nucleara: Rusia va răspunde dacă Ucraina va lovi teritoriul rus cu arme britanice

O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit

Marea Britanie dă voie Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu armele pe care i le dă. Promisiunea lui David Cameron, la Kiev

Partenerii noștri