Live

Un fost premier condamnat pentru corupție anunță că a obținut azil politic în Ungaria

Data actualizării: Data publicării:

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski a declarat marţi că a obţinut „azil politic” în Ungaria unde a fugit săptămâna trecută în încercarea de a evita o condamnare definitivă pentru corupţie în ţara sa, alimentând tensiunile între cele două ţări, relatează AFP.

ACTUALIZARE 20.12. O cerere de extrădare a fostului premier macedonean Nikola Gruevski a fost trimisă Ministerului Justiţiei din Ungaria, ţară în care se află fostul şef al executivului de la Skopje, a anunţat marţi Ministerul Justiţiei macedonean.


„Republica Ungaria, stat membru al UE şi NATO, a acceptat astăzi (marţi) solicitarea mea de azil politic din cauza persecuţiilor politice din Republica Macedonia”, a afirmat Gruevski pe pagina sa de Facebook.

„Guvernul (macedonean) a vrut să-mi fure libertatea cu ajutorul unor mijloace nedemocratice, deturnând parchetul şi a sistemul judiciar macedonean”, a adăugat el.

Contactate de AFP, autorităţile ungare nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Mai înainte, ziarul Magyar Idok a anunţat că fostul premier macedonean Nikola Gruevski a primit azil în Ungaria, fără a evoca însă natura politică a azilului.

Publicaţia, care nu şi-a dezvăluit sursele, a declarat că Oficiul pentru imigraţie şi azil din Ungaria a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea de azil în cazul lui Nikola Gruevski. Autoritatea a constatat că argumentul reclamantului potrivit căruia viaţa sa ar fi în pericol în ţara sa este justificat, a precizat Magyar Idok.

Nikola Gruevski se află în prezent în Ungaria, unde a solicitat azil politic, considerându-se o victimă a persecuţiei în ţara sa, după ce i s-a confirmat în apel în octombrie o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

Fost lider al partidului VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal un Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. Acest proces nu era decât primul din ceea ce se anunţa a fi o serie neagră, întrucât el este urmărit în alte cinci dosare de corupţie, abuz de putere sau ascultare ilegală a opozanţilor şi a personalităţilor din societatea civilă.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii încearcă să fugă de Putin în Coreea de Sud. Un număr record de cereri de azil, înregistrate la Seul în 2023 și 2024

Comisia Europeană acuză Rusia de „instrumentalizarea rușinoasă” a migranților, trimiși de Kremlin să destabilizeze Finlanda la graniță

Finlanda amenință Rusia cu „măsuri clare” după ce zeci de solicitanți de azil au apărut la granița ruso-finlandeză

Noua lege britanică, prin care refugiații nu mai pot cere azil politic, încalcă dreptul internațional, conform ONU

Partenerii noștri