Comisia Europeană acuză Rusia de „instrumentalizarea rușinoasă” a migranților, trimiși de Kremlin să destabilizeze Finlanda la graniță

Data publicării:
polițist bagă în dubă oameni
Numărul solicitanților de azil de la granița ruso-finlandeză a crescut semnificativ în ultimele zile. Foto: profimedia Images

Comisia Europeană s-a alăturat, vineri, protestelor Finlandei față de ceea ce a numit „instrumentalizarea rușinoasă” a migranților de către Rusia, pe care o acuză că trimite solicitanți de azil la granița sa cu Finlanda, ca formă de represalii pentru aderarea acesteia la NATO și pentru decizia de a aprofunda parteneriatul cu SUA în domeniul apărării.

Finlanda a anunţat, joi, închiderea unei părţi a graniței sale cu Rusia, acuzând regimul de la Moscova că încearcă să destabilizeze ţara lăsând migranţii să pătrundă în țară.

„Comisia remarcă o creştere a sosirilor de solicitanţi de azil în situaţie ilegală dinspre Rusia spre Finlanda”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a discutat, joi, cu prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo.

„Instrumentalizarea migranţilor de către Rusia este ruşinoasă. Susţin pe deplin măsurile luate de Finlanda. Şi le mulţumesc poliţiştilor de frontieră finlandezi că apără granițele noastre europene”, a scris ea pe Twitter.

Finlanda, care are o graniță de 1.340 de km cu Rusia, a constatat de la sfârşitul lui august un aflux de migranţi fără viză originari din Orientul Mijlociu şi din Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen, potrivit poliţiei sale de frontieră. Guvernul finlandez suspectează Rusia că încearcă să destabilizeze Finlanda, care a aderat, în aprilie, la NATO.

În august, Polonia a acuzat Belarusul şi Rusia că orchestrează un val de migraţii pentru a destabiliza frontiera poloneză, un lucru pe care regimul de la Minsk l-a mai făcut, anterior, declanșând o adevărată criză a migranților la granița bieloruso-poloneză.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri