Live

Un jurnalist polonez din Belarus a fost condamnat la opt ani de închisoare într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”

Data publicării:
Poczobut se afla în închisoare din martie 2021. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul Andrzej Poczobut, personalitate a minorităţii poloneze din Belarus, a fost condamnat, miercuri, la opt ani de închisoare pentru „incitare la ură”, conform unui comunicat al justiției bieloruse. Pedeapsa prevede detenţia într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”, a precizat instanţa supremă în comunicatul citat.

Curtea Supremă de la Minsk a motivat că ziaristul în vârstă de 49 de ani, corespondent al cotidianului Gazeta Wyborcza din Polonia şi militant pentru drepturile minorităţii din care face parte, a fost considerat vinovat şi de „apeluri publice şi acţiuni cu scopul de a dăuna unităţii naţionale”. El ceruse sancţiuni internaţionale împotriva Belarusului.

Procesul a avut loc la tribunalul regional din Grodno, în vestul Belarusului, unde trăieşte o comunitate de etnici polonezi. Pedeapsa prevede detenţia într-un „lagăr penitenciar cu regim sever”, a precizat instanţa supremă în comunicatul citat.

Polonia a condamnat imediat, printr-un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varşovia, verdictul nedrept al justiţiei din acest stat autoritar.

La rândul său, lidera din exil a opoziţiei bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, a apreciat că sentinţa reprezintă o „răzbunare personală” a dictatorului Aleksandr Lukaşenko.

Poczobut se afla în închisoare din martie 2021. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a-l elibera, odată cu toţi ceilalţi deţinuţi politici”, a scris Tihanovskaia pe Twitter.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi jurnaliști ruși au fost arestați pentru „extremism”, fiind acuzați că au lucrat pentru Fundația lui Aleksei Navalnîi

Harvey Weinstein scapă de condamnarea pentru viol din 2020

Belarusul acuză Lituania de un presupus atac cu drone asupra capitalei, spunând că „vrea să apeleze la NATO pentru a desfăşura trupe”

Lukașenko spune că riscul unor „provocări armate” de-a lungul graniţei cu Ucraina este ridicat

Partenerii noștri