Live

Un jurnalist rus care a scris despre bombardarea maternității din Mariupol, condamnat la 8 ani pentru „răspândire de știri false”

Data actualizării: Data publicării:
Alexandr Nevzorov, jurnalist urmărit de Rusia pentru că a denunțat războiul. Foto: Instagram

Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, declarat agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare pentru răspândire de informații false despre armata rusă, scris agenția TASS. Jurnalistul, care a fost condamnat în absență, pentru că a fugit din Rusia, a scris în primele luni ale războiului despre bombardarea maternității din Mariupol și a publicat imagini cu civilii răniți în explozii, informații pe care Rusia le consideră false.

Pe lângă condamnarea la închisoare, Nevzorov a primit și interdicția de a mai folosi internetul timp de patru ani după ispășirea pedepsei.

Jurnalistul nu a participat la proces, iar avocata lui a anunțat că va ataca sentința tribunalului.  

„Nevzorov este un jurnalist talentat, istoric, iar activitatea sa a respectat regulile presei, nu a depășit limita”, a declarat avocata acestuia.

Ea a cerut achitarea clientului său, în vreme ce procurorul acuzării a cerut o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Fapta de care este acuzat jurnalistul este pedepsită cu până al 10 ani de închisoare și o amendă de cinci milioane de ruble. 

Potrivit acuzării ruse, Alexandr Nevzorov a publicat intenționat pe rețelele sociale informații false despre bombardarea intenționată a maternității din Mariupol de către trupele armatei ruse. Informațiile au fost însoțite de de fotografii incorecte cu victime civile ale bombardamentelor, mai susține acuzarea.

Ministerul rus al apărării a anunțat oficial că informațiile sunt false, iar Ministerul de interne l-a pus pe Nevzorov lista cu persoane căutate. Jurnalistul fugise însă din Rusia, împreună cu soția lui, iar ulterior a primit cetățenie ucraineană.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin încalcă din nou regulile internaționale. UE critică Moscova după ce a preluat controlul unor firme italiene şi germane

Un jurnalist rus care realiza videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi a fost arestat pentru „extremism”

Nu există motive pentru negocieri de pace cu Ucraina, spune Kremlinul

Demonstraţie de forţă la frontiera dintre Polonia şi Lituania. NATO amintește Rusiei că faimosul Coridor Suwalki rămâne sub protecție

Partenerii noștri