Live

Una dintre cele mai faimoase fotografii din lume a fost furată și înlocuită cu o copie și nimeni n-a observat vreme de 8 luni

Data actualizării: Data publicării:
Portretul lui Winston Churchill pe panoul de prezentare a unei expoziții Yousuf Karsh din China. Sursa foto: Profimedia Images

Un potret faimos al premierului britanic Winston Churchill a fost furat dintr-un hotel din Ottawa și înlocuit cu o copie, iar nimeni nu și-a dat seama o perioadă îndelungată, informează CNN.

Personalul hotelului Fairmont Chateau Laurier a realizat abia după 8 luni că portretul, care ar putea valora peste 100.000 de dolari, a fost înlocuit.

"Suntem foarte întristați de acest furt", a scris managerul hotelului, Geneviève Dumas, într-o postare pe Facebook. "Hotelul este mândru să găzduiască această colecție de imagini Yousuf Karsh care a fost afișată începând cu 1998", a adăugat ea.

Portretul realizat de fotograful canadian Yousuf Karsh în 1941 este "una dintre cele mai reproduse imagini din istoria fotografiei", potrivit site-ului organizației Karsh. În 2016, portretul a fost ales de Banca Angliei să apară pe bancnota de cinci lire sterline.

Originalul a fost fost afișat în hotelul Chateau Larnier până în intervalul 25 decembrie 2021 - 6 ianuarie 2022, potrivit managerului Geneviève Dumas.

Săptămâna trecută, angajații hotelului au observat că portretul nu era bine agățat pe perete, dar și că avea o ramă diferită față de celelalte imagini, a relatat postul de televizune canadian CTV. Cu ajutorul imaginilor trimise de cetățeni, conducerea hotelului a putut stabili intervalul în care portretul a fost înlocuit.

Directorul de marketing al hotelului a declarat pentru CNN că o investigație privind furtul este în desfășurare. Robert Wittman, un fost anchetator specializat în furtul operelor de artă, a declarat pentru CTV că cel mai probabil furtul a fost comis cu ajutorul unui angajat al hotelului. "De obicei, când avem o astfel de situație, nu este un furt, nu este un jaf, este vorba de cineva din interior care a avut acces, știa deja ce caută, știa măsurile de securitate și că le poate ocoli pentru că deține informații din interiorul organizației", a declarat Wittman pentru CTV.

Portretul lui Winston Churchill îl afișează pe fostul permier britanic la câteva momente după ce Karsh îi luase trabucul din gură pentru a realiza fotografia. "Până m-am întors la cameră părea atât de furios încât ar fi putut să mă devoreze. Exact în acel moment am făcut fotografia", a povestit Yousuf despre imagine. "Știam după ce am făcut-o că era o fotografie importantă, însă nu aș fi visat că va deveni una dintre cele mai reproduse imagini in istoria fotografiei".

Yousuf Karsh a locuit în clădire și și-a condus studioul foto din interiorul hotelului timp de 20 de ani, iar la plecare a lăsat Chateau Laurier o colecție de fotografii, printre care și cea cu Churchill.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO. Un trabuc fumat pe jumătate de Churchill, scos la licitație. Cum a ajuns obiectul în posesia unui polițist

Boris Johnson: Churchill ar fi izbucnit în urale când Zelenski a cerut muniție, nu o ocazie să plece din Kiev când a început războiul

Zelenski a citat în fața parlamentarilor britanici cel mai celebru discurs al lui Churchill: „Vom lupta până la sfârșit”

Angelina Jolie a vândut un tablou pictat de Churchill cu peste 8 milioane de euro

Partenerii noștri