Live

Ungaria vrea să interzică exporturile de lemn de foc, după ce livrarea de petrol rusesc prin conducta Drujba a fost oprită

Data actualizării: Data publicării:
Transport de lemne. Foto: Profimedia Images

Guvernul Ungariei controlează, începând de miercuri, comerţul cu lemn de foc prin intermediul unor noi reglementări, care includ dreptul preferenţial al statului la cumpărare şi o posibilă interzicere la export a acestui produs, pe care Budapesta îl consideră cheie în alimentarea energetică a ţării. Măsurile au fost adoptate printr-un decret publicat în Monitorul Oficial marţi noapte, la scurt timp după ce livrarea de petrol rusesc prin conducta Drujba a fost întreruptă.

Exporturile de lemn de foc, "de importanţă strategică în alimentarea cu energie a Ungariei", se vor putea realiza numai după o aprobare din partea autorităţilor, care au în plus, începând de miercuri, drept preferenţial de achiziţie, arată documentul citat de EFE. 

"Decretul a fost redactat pentru a asigura alimentarea cu combustibili controlând, reglementând şi, în anumite cazuri, interzicând exporturile de lemn de foc", a spus ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, citat de agenţia MTI, scrie Agerpres.

Lemnul achiziţionat de stat va fi folosit pentru alimentarea celor care au nevoie, precum instituţiile de stat şi consiliile locale, subliniază sursa citată.

Guvernul Orban a declarat stare de urgență energetică

Aceste noi măsuri se adaugă altora adoptate după ce Guvernul lui Victor Orban a declarat în iulie stare de urgenţă energetică în ţară, puternic dependentă de furnizările de hidrocarburi din Rusia.

Printre altele, gospodăriile al căror consum de gaze sau de electricitate depăşeşte o anumită limită vor trebui să plătească un preţ mai ridicat, ceea ce a declanşat o creştere a cererii de lemn de foc ca sursă alternativă.

Pădurile acoperă 21% din suprafaţa Ungariei, cu peste 400 milioane metri cubi de arbori, conform datelor portalului economic Portfolio.hu. Exploatarea, în ultimii 10 ani, a fost în medie de 7,5 milioane metri cubi.

Recent, Budapesta a relaxat anumite criterii de protecţie a mediului pentru a permite mai multe tăieri de arbori, mai scrie EFE.

Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrol şi 85% din gazele naturale pe care le utilizează, ceea ce o face foarte vulnerabilă la actuala criză energetică.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se opune ajutorului NATO acordat Ucrainei. Péter Szijjártó: Ceea ce se întâmplă este ţinerea în funcţiune a unui abator

Ungaria refuză să participe la susținerea Ucrainei și anticipează un conflict în interiorul NATO. „Va fi o luptă în viitorul apropiat”

Xi Jinping, vizită în Ungaria, unde l-a lăudat pe Viktor Orban: „Am sfidat ordinea geopolitică împreună”

Viktor Orban a vorbit la telefon cu Zelenski înainte de întâlnirea cu Xi Jinping

Partenerii noștri