Live

Boala veche de 66 de milioane de ani care afectează omenirea astăzi. A fost descoperită într-o fosilă de dinozaur

Data publicării:
FOTO: Getty Images

O boală rară care încă afectează omenirea şi astăzi, a fost descoperită în rămăşiţele fosilizate ale unui dinozaur care a vieţuit pe Pământ în urmă cu cel puţin 66 de milioane de ani, relatează CNN.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au observat că există nişte găuri neobişnuite în două segmente din coada hardozaurului, după ce acestea au fost dezgropate în Alberta, Canada. Ei au comparat vertebrele cu scheletele a doi oameni care au avut o tumoare benignă cunoscută sub numele LCH (Histiocitoză celulară Langerhans), o boală rară şi extrem de dureroasă care afectează, în general, copii.

„Diagnosticarea bolilor pe baza rămăşiţelor scheletale sau fosilelor este foarte complicată pentru că, în unele cazuri, mai multe boli pot lăsa acelaşi tip de urme pe oase. LCH, însă, lasă un tip de urme distincte, asemeni celor observate pe osul hadrozaurului”, spune Dr. Hila May, şefa laboratorului de la Bioistorie şi medicină evoluţionistă de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetătorii au folosit scanuri tomograf avansate, de rezoluţie înaltă pentru a analiza fosila de dinozaur. Analizele micro şi macro au confirmat că leziunile se datorau, într-adevăr, LCH. La oameni, această boală este, uneori, considerată o formă rară de cancer, însă May spune că există opinii diferite printre experţi.

Hadrozaurii, dinozauri înalţi de 10 metri şi care cântereau în jur de câteva tone erau animale sociale care trăiau în cadrul cirezilor, în urmă cu între 66 şi 80 de milioane de ani în urmă. La fel ca oamenii sau alte vieţuitoare din prezent, dinozaurii se îmbolnăveau, însă ştiinţa care se ocupă cu acest domeniu, paleopatologia, cu greu poate avansa din cauza lipsei probelor ştiinţifice adecvate.

Există, însă, dovezi, că tiranozaurizii, precum cunoscutul Tyrannosaurus Rex, putea suferi de gută, în timp ce iguanodonele ar fi suferit de osteoartrită. Cancerul esta una dintre bolile care cu greu pot fi observate la populaţiile dispărute, însă paleopatologii cred că dinozaurii ar fi putut să sufere şi de această boală.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Românul care s-a întâlnit cu o actriță celebră din SUA a spus totul: ce l-a întrebat vedeta, după ce a izbucnit în râs

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fosile de dinozaur unice în lume, descoperite în Ţara Haţegului. Oasele „permit o reconstituire fidelă a morfologiei animalului”

Oamenii de știință cred că suntem în mijlocul unei noi extincții în masă și că oamenii, probabil, nu vor supraviețui

Dinozaurii ar putea fi motivul pentru care oamenii nu ajung să trăiască 200 de ani. Ipoteza surprinzătoare a unui cercetător

„Unii au mai trăit și după ce s-a prăbușit asteroidul”. O simulare a dezvăluit adevărata cauză a dispariției dinozaurilor

Partenerii noștri