Live

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcțiune azi

Data actualizării: Data publicării:

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcţiune, astăzi. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

ACTUALIZARE 15:30 - Laserul a fost testat cu succes, vineri, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat vineri, pentru News.ro, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.


Știrea inițială

Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. 

Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.

Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, afirmă managerul proiectului.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.

Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării.

Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA a primit o transmisiune prin laser de la 225 de milioane de kilometri distanță

Procesul extrem de rar prin care au luat naștere plantele pe Pământ a fost recreat de oamenii de știință

El Nino s-a încheiat, dar oamenii de știință avertizează că „nu se știe ce va urma”: „Lumea ar putea intra într-o nouă fază”

Un fenomen astronomic rar ar putea rezolva unul dintre misterele de la Stonehenge: „Cred că ne va surprinde”

Partenerii noștri