Live

Ariile protejate, trecute din custodia ONG-urilor în cea a statului. Reacţia organizaţiilor de mediu

Data actualizării: Data publicării:

Lovitură pentru organizațiile de mediu. Cele peste 250 de arii naturale protejate pe care acestea le aveau în grijă au fost trecute în administraţia statului printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul a înlăturat termenul de custode din legea privind ariile naturale protejate. Ecologiştii sunt convinși că, prin această măsură, toată munca lor de până acum a fost în zadar.

"Au scos din lege termenul de ONG și l-au înlocuit cu Agenţia Naţională de Arii Protejate - o agenţie care este o structură goală, pe hârtie cu doar câţiva angajaţi, fără viziune, fără buget, fără strategie", susţine Paul Iacobaş, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Printre cele afectate de această măsură este și Ecotop Bihor. Organizația de mediu derulează două proiecte pe fonduri europene la Betfia şi Sacuieni, pe care schimbarea administratorului le poate afecta.

"Banii vin, dar problema este cum o să funcţioneze toată treaba asta, pentru că din moment ce noi nu vom mai fi custode - şi cum se spune în OUG că se vor contitui acele structuri teritoriale ale ANAP-ului, nu vom mai fi custozi - iar contractul de finanţare este pentru custode", spune Eleonora Mircescu, preşedintele Ecotop Bihor.

Și asociaţia Aqua Crisius are două proiecte finanţate cu bani din străinătate. Ecologiștii spun că în ultimii ani ONG-urile de mediu au apărat ariile naturale de investiţiile necontrolate ori abuzive.

"Reprezentăm un ghimpe, firesc. Suntem mesagerul sau vârful de lance al societăţii civile, pentru că nu este normal să ne distrugem patrimoniul natural", a declarat Andrei Togor, reprezentant Aqua Crisius.

"Suntem aproape siguri că această nouă structură nu va fi capabilă să administreze cele peste 450 de arii protejate care există în România. Partea de control şi monitorizare e foarte importantă. pentru că altfel oricine ar putea să facă orice", consideră Andrei Acs, administraţia Situl Pădurea Craiului.

Organizațiile de mediu aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor cu privire la termenul pe care îl mai au ca şi custozi ai ariilor protejate. ONG-urile sunt interesate dacă pot exista parteneriate publice-private, astfel încât să nu fie obligate să returneze fondurile europene primite.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proprietarul chinez al TikTok sfidează SUA și anunță că nu are de gând să vândă aplicația. Guvernul american vrea să o interzică total

(P) 1 milion de euro de la Kaufland România pentru ONG-uri: înscrieri pentru primul apel de proiecte, între 24 și 26 aprilie

Greta Thunberg e chemată iar la judecată pentru „nesupunere civilă”. Va fi al treilea proces al activistei în Suedia

Guvernul a aprobat proiecte de investiţii în infrastructura de transport şi mediu în valoare totală de 260 milioane lei

Partenerii noștri