(P) 1 milion de euro de la Kaufland România pentru ONG-uri: înscrieri pentru primul apel de proiecte, între 24 și 26 aprilie

Data actualizării: Data publicării:
Valea Jiului

Cel mai mare program de granturi private acordate organizațiilor neguvernamentale din țara noastră, În Stare de Bine, pune în acest an la dispoziția organizațiilor neguvernamentale finanțări nerambursabile în valoare totală de un milion de euro pentru implementarea unor propuneri de proiecte în trei domenii esențiale – cultură, sport și viață sănătoasă – care vin în ajutorul unor beneficiari din grupuri sau comunități vulnerabile. Finanțarea este integral asigurată de compania Kaufland România, coinițiator și sponsor al programului.

A șaptea ediție a programului În Stare de Bine se deschide în perioada 24-26 aprilie cu înscrierile pentru primul apel de proiecte din acest an, care dispune de un buget de 600.000 de euro. Suma maximă alocată pentru un singur proiect câștigător este de 60.000 de euro. Mai multe informații cu privire la eligibilitatea solicitanților și partenerilor se regăsesc în Ghidul Solicitantului https://instaredebine.ro/wp-content/uploads/2024/03/Ghidul-Solicitantului_2024.pdf

Tot în acest an vor mai urma alte două apeluri de proiecte, pentru care plafoanele de finanțare sunt de 50.000 de euro per proiect (pentru apelul 2), respectiv de 35.000 de euro (apelul 3).

La ediția din acest an a programului, primele două apeluri vor acorda prioritate acelor inițiative care implică și participarea comunităților alături de ONG-uri. Cel de-al treilea apel de proiecte, denumit #ÎnStareSăAjut, va fi lansat la toamnă și vizează nevoi specifice sau situații excepționale – cum este de exemplu creșterea consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor, abordată în proiectele #ÎnStareSăAjut de anul trecut.

Ca și la cele șase ediții precedente, apelurile de proiecte sunt gestionate de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), organizație care este responsabilă de implementarea programului și care a dezvoltat alături de Kaufland România conceptul acestui program de susținere a ONG-urilor. Selecția proiectelor câștigătoare se va face printr-un proces competitiv care include o etapă de preselecție a dosarelor, urmată de o prezentare și un interviu în fața unui juriu.

De ce este atât de importantă această inițiativă?

De la lansare, în anul 2018, până în prezent, În Stare de Bine a rămas cel mai mare program de granturi private nerambursabile pentru ONG-urile care activează în România.

În cei șase ani de existență, au fost susținute, cu finanțări totale de circa 6,2 milioane de euro, un număr de 182 de proiecte derulate de către 140 de ONG-uri. Începând din 2020, au fost organizate trei apeluri #ÎnStareSăAjut, precum și cinci ediții ale programului Creștem ONG-uri #ÎnStareDeBine, program de dezvoltare organizațională destinat ONG-urilor, la care au participat până acum 134 de organizații.

„Urmărim în special proiecte de anvergură cu impact pe termen lung, precum și inițiative inovatoare, unite de un obiectiv comun: îmbunătățirea calității vieții în comunitate”, afirmă Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România & Moldova. „De asemenea, ne adaptăm rapid la situații excepționale și intervenim în funcție de nevoi. Cel mai puternic exemplu de adaptare este apelul de proiecte #ÎnStareSăAjut, dezvoltat inițial independent, ca soluție de urgență pentru a atenua impactul pandemiei de COVID-19 în rândul comunităților vulnerabile, și care a devenit ulterior o componentă permanentă a programului. #ÎnStareSăAjut funcționează acum ca mecanism de finanțare pentru proiecte care abordează probleme sociale urgente, cum ar fi de exemplu consumul de droguri în rândul adolescenților.”

Șase ani de proiecte pentru copii cu dizabilități, minoritari sau copii bolnavi de cancer

Cele trei axe prioritare ale programului – cultură, sport și viață sănătoasă – nu au fost întâmplător alese. „A fost un efort comun al Kaufland România și FDSC de a extinde oportunitățile de finanțare către ONG-urile în România și către tematici care sunt mai puțin finanțate (de exemplu cultură și sport)”, spune Laura Cireașă, coordonator de program în cadrul FDSC.

Treptat, programul s-a extins în țară, inclusiv în mediul rural, acolo unde problemele cu care se confruntă comunitățile sunt în mod particular acute. „În 2023, în mod special, am ajuns cu intervențiile din proiecte în 35 de județe și în București, iar 38% dintre proiectele finanțate s-au derulat în mediul rural”, afirmă Laura Cireașă.

Printre sutele de proiecte care au fost sprijinite în acești ani se numără, de pildă, înființarea de adăposturi sau centre de sprijin: un centru social pentru persoanele fără adăpost din Iași, un adăpost de urgență pentru tinerii LGBT+ din București, un cabinet stomatologic mobil pentru copiii bolnavi de cancer (în București) și un centru socio-medical pentru victimele minore ale traficului de persoane (în Argeș).

Însă proiectele finanțate includ forme diverse de intervenții în sprijinul persoanelor vulnerabile, cum ar fi, de pildă: programul de antrenamente de caiac destinat persoanelor cu dizabilități mintale derulat pe lacul Titan din capitală; proiectul de revitalizare culturală a unor foste comunități miniere din Valea Jiului; festivalul muzical Grand Opera Pata Rât de la Cluj (care adună laolaltă muzicieni romi și ne-romi); cafenele Alzheimer gândite ca loc de întâlnire pentru persoanele care trăiesc cu această afecțiune, aparținători și specialiști; un turneu internațional de judo dedicat copiilor cu dizabilități psihice și celor instituționalizați etc.

Studiul de impact pe primii cinci ani, așteptat la finalul lui 2024

Impactul acestor proiecte în comunitățile deservite nu a fost simplu de cuantificat, spun reprezentanții programului. „Nevoile de la care pleacă aceste proiecte sunt foarte complexe, iar pentru un rezultat clar ar fi nevoie de obicei de o intervenție de lungă durată”, spune reprezentanta FDSC. „Noi suntem conștienți că niște proiecte de 6 - 10 luni nu vor putea produce niște schimbări fundamentale în comunități care se confruntă cu vulnerabilități multiple. Considerăm proiectele ca fiind rotițe într-un ansamblu mai larg de măsuri și intervenții, care sunt – sau ar trebui – realizate inclusiv de comunități și de autoritatea publică. În prezent lucrăm la o analiză complexă de impact asupra primilor cinci ani ai programului «În Stare de Bine», pentru a înțelege efectele acestuia atât în rândul beneficiarilor direcți, cât și pentru organizațiile care le-au implementat și, mai larg, pentru sectorul neguvernamental în general. Estimăm lansarea studiului de impact către finalul anului 2024.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri