Live

Minele de litiu și dilema ecologistă: Distrug echilibrul natural, dar metalul alcalin extras ajută la combaterea încălzirii globale

Deutsche Welle Data publicării:
Portugalia este considerată țara cu cele mai mari rezerve de litiu din Europa Foto: captură video Digi24

Sancțiunile dure impuse Rusiei se adaugă la presiunea sub care companiile și guvernele încearcă să facă rost de materii prime, pentru a supraviețui pe piața energetică. Un loc în care au apărut tensiuni din acest motiv este Covas do Barroso, în nordul Portugaliei. De o parte, sunt companiile străine care vor să extragă litiu, o componentă cheie a bateriilor. De cealaltă parte, sunt protestatari ca Nelson Gomes, care cred că acest lucru va distruge echilibrul ecologic. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În fiecare dimineață, Nelson Gomes se plimbă prin hambar îngândurat. Se întreabă cât va mai putea să-și păstreze vitele. Mulți dintre locuitorii de aici, din Covas do Barroso, în nord-estul Portugaliei, trăiesc de pe urma fermelor. Dar acest lucru s-ar putea schimba în curând din cauza unei mine de litiu.

Un sat întreg se simte amenințat: „Nu minei, da vieții!”

„Vorbim despre minerit la scară mare. Toate resturile de rocă, volumele de apă care vor fi consumate, zgomotul... Și noi suntem chiar alături”, arată fermierul Nelson Gomes.

Un întreg sat se simte amenințat – și intenționează să blocheze proiectul. Pe un banner scrie „Nu minei, da vieții”,  iar pe altul: „Împreună rezistăm”.

Nelson Gomes și vecinii săi au lansat o inițiativă cetățenească.

Carlos Gonçalves s-a implicat și el. Este apicultor și e îngrijorat de impactul asupra celor 450 de stupi pe care îi are.

„Mina de aici va folosi tot atâta apă cât folosește întreaga comunitate. De unde ar trebui să vină toată apa aceea? Nu avem. Sigur, putem redirecționa un curs de apă. Dar pâraiele au tot secat în ultimii ani”, spune Carlos Goncalves.

Aceasta este o consecință a schimbărilor climatice.

Litiul, vital pentru stocarea energiei regenerabile

Cu toate acestea, exploatarea litiului este o soluție de combatere a încălzirii globale. Metalul acalin este folosit pentru a produce baterii care apoi sunt utilizate pentru stocarea energiei electrice produse din surse regenerabile.

Se crede că Portugalia are cele mai mari rezerve de litiu din Europa. Deja au fost prelevate probe și în apropiere de Covas do Barroso. Pentru majoritatea oamenilor de aici, însă, această bogăție e un blestem.

În Boticas, principalul oraș al regiunii, abia am găsit o persoană care să susțină proiectul.

Cred că este important să susținem mina de litiu. Nu ne putem gândi întotdeauna doar la mediu, trebuie să ne gândim și la economie”, spune bărbatul.

Vârstnicii opun mai puțină rezistență la minerit

Guvernul portughez pare că intenționează să extragă litiu. Ministerul Mediului și Acțiunii Climatice ne-a informat că și-a luat angajamentul european Green Deal și trebuie să se asigure că Europa va avea necesarul de litiu.

În curând, metalul ar putea fi extras la mai puțin de 100 de kilometri sud de Covas do Barroso, în Vila Garcia, unde există deja mine de cuarț și unde populația, în mare parte vârstnică, a opus mai puțină rezistență. Oamenii de aici sunt obișnuiți cu mineritul.

Nu știu sigur care e planul sau dacă va fi în beneficiul nostru”, spune un localnic.

Unii spun că vor fi create locuri de muncă. Și avem nevoie de ele”, este de părere o femeie în vârstă.

Acest lucru face ca misiunea celor care se opun mineritului să fie cu atât mai dificilă. José Almeida și prietenii lui își promovează mesajul în Trancoso, localitatea învecinată. Vor să-i informeze pe oamenii de aici. Argumentul lor e că exploatarea litiului afectează dramatic mediul natural.

„Nu sunt suficiente informații despre impactul asupra oamenilor care locuiesc în apropierea minelor. Într-o oarecare măsură, proiectul este dezvoltat fără informarea oamenilor”, acuză activistul de mediu Jose Almeida.

„Ce se va întâmpla cu regiunea noastră după ce minele se vor închide?”

20 de kilometri mai departe, în Pinhel, primarul are de gând să dea în judecată guvernul portughez. Rui Ventura spune că anii de pregătire a exploatării, pe 40% din teren, i-au neliniștit pe investitori. El așteaptă ca Europa să găsească alternative mai puțin invazive.

„Știm cu toții cât de important este litiul. Dar știm că există și alte opțiuni, care nu necesită litiu. Ar trebui să continuăm să le analizăm pe acelea. Trebuie să-i lăsăm pe oamenii de știință să-și facă treaba. Europa spune mereu acest lucru, dar nu îl și aplică”, este de părere Rui Ventura, primarul localității Pinhel.

Nelson Gomes, fermierul din Covas do Barroso, știe că deocamdată litiul este crucial pentru îndeplinirea obiectivelor climatice. Dar crede că prețul este prea mare.

„Aici avem un stil de viață sănătos și sustenabil. Dacă vor săpa gropi în pământul nostru și vor distruge totul, mă întreb ce se va întâmpla cu regiunea noastră după ce minele se vor închide”, subliniază fermierul Nelson Gomes.

În urmă cu doar patru ani, ONU a inclus regiunea sa natală pe lista de patrimonii importante la nivel global, pentru că oamenii trăiesc în armonie cu natura. Cei de aici nu sunt dispuși să renunțe la asta. Și luptă împotriva schimbărilor climatice în felul lor.

Citiți și: România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii, anunță ministrul Virgil Popescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a ajuns o melodie care a terminat pe ultimul loc la Eurovision să răstoarne cea mai veche dictatură fascistă din Europa

O româncă ale cărei inițiale sunt gravate pe bateriile Tesla îl acuză pe Elon Musk că a ascuns un defect al mașinilor

Simona Halep se retrage în ultimul moment de la turneul din Portugalia, pentru care a primit un wild card

Victimele abuzurilor sexuale comise de clericii catolici din Portugalia vor primi compensații financiare

Partenerii noștri