Live

VIDEO Momentul lansării misiunii spațiale Juice, care caută viață extraterestră pe lunile lui Jupiter

Data publicării:
Misiunea Juice a fost lansată vineri la bordul unei rachete Ariane 5 din portul spațial din Kourou, Guyana Franceză. Foto: Profimedia

Agenția Spațială Europeană a lansat o navă spațială care va explora planeta Jupiter și trei dintre cele mai mari și mai interesante luni ale sale. Misiunea „Juice” este o aventură în căutarea formelor de viață extraterestră de pe aceste corpuri cerești, relatează CNN.

Misiunea a fost lansată vineri la bordul unei rachete Ariane 5 din portul spațial din Kourou, Guyana Franceză, după ce lansarea a fost amânată ieri din cauza fulgerelor.

Nava spațială s-a separat de racheta Ariane 5 la 28 de minute după lansare. Pe parcursul următoarelor 17 zile, Juice își va desfășura panourile solare, antenele și alte instrumente, urmate de trei luni de testare și pregătire.

Nava va avea nevoie de 8 ani pentru a ajunge la Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

După ce va ajunge la destinație, în iulie 2031, nava spațială va petrece aproximativ trei ani și jumătate orbitând gigantul gazos și efectuând zboruri în apropierea a 3 dintre lunile sale: Ganymede, Callisto și Europa. Spre sfârșitul misiunii, Juice se va concentra exclusiv pe orbita lui Ganymede, devenind prima navă spațială care a orbitat vreodată o lună din sistemul solar exterior.

Există multe date care indică faptul că aceste lumi înghețate au oceane cu apă lichidă în adâncurile lor. Cu ajutorul sondei spațiale va fi posibil să ne dăm seama dacă oceanele ascunse ale acestor corpuri cerești au capacitatea de a ține în viață organisme microbiene simple.

Neavând destulă energie pentru a trimite sonda spațială până la Jupiter, Juice va trebui să se folosească de forța gravitațională a altor planete, precum Pământul și Venus, pentru a se „arunca” spre destinația dorită.

Juice va observa sateliții naturali ai lui Jupiter pe lângă care va trece de 35 de ori înainte de a se așeza pe orbită în jurul lui Ganymede.

„Vom ști adâncimea oceanului, conținutul de sare, cât de adâncă este crusta deasupra oceanului și dacă oceanul se atinge de mantaua stâncoasă”, a explicat Prof. Michele Dougherty, investigatorul principal al magnetometrului de la Colegiul Imperial din Londra.

Prof. Lewis Dartnell, un astrobiolog de la Universitatea Westminster, este de părere că, dintre toți sateliții naturali pe care Juice îi va monitoriza, Europa este cel mai promițător.

„Șansele de a găsi forme de viață pe Europa sunt mult mai mari decât de a găsi viață pe Marte astăzi”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. Cum arată ploaia pe Soare. Imagini impresionante surprinse de sonda spațială Solar Orbiter

China a lansat o misiune spațială pe fața întunecată a Lunii. SUA avertizează că „programul spaţial civil e de fapt un program militar”

NASA a primit o transmisiune prin laser de la 225 de milioane de kilometri distanță

Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Partenerii noștri